DVSC

2024.04.24. 11:37

Tényleg két emberen múlik a DVSC sikere?

Megnéztük, melyik az a belső középpályás duó, amelyikkel a legeredményesebb a Loki. Valószínűleg a DVSC drukkereit is meglepi az eredmény.

Molnár Szilárd

A DVSC kezdőcsapata

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Nehezen térnek napirendre a Loki drukkerei a múlt szombaton a Diósgyőr ellen elszenvedett 5–3-as vereség fölött. Nem is csoda, hiszen egyrészt keleti rangadóról volt szó, ami mindig kiemelten fontos a szurkolók számára, másrészt, mióta Szrdjan Blagojevics a DVSC edzője, a Loki ilyen sok gólt még nem kapott egy bajnokin. Korábban három volt a maximum, és annyiszor is csak a Kisvárda, a Budapest Honvéd, az MTK, valamint a Diósgyőr volt képes bevenni a Debrecen kapuját. Ennek is köszönhetően a szerb tréner statisztikái jónak mondhatók a hajdúságiakkal, hiszen eddig 54 NB I.-es összecsapáson ült a Debreceni VSC kispadján, melyen 26 győzelem, 11 döntetlen és 17 vereség a mérlege, ami 1.65 pont/meccs átlagnak felel meg.

DVSC, labdarúgás, Debreceni VSC, Loki, Debrecen, staisztika
Szuhodovszki Soma és HAmzat Ojediran is szerepelt együtt a belső középpályásként a DVSC együttesében a tavasszal
Forrás:  Kiss Annamarie

A védekező középpályások szerepe a DVSC taktikájában

Talán nem meglepő, hogy a debreceni fanatikusok győzelmet és jó játékot vártak kedvenceiktől, főleg annak tudtában, hogy a Lokinak igen jó az örökmérlege a borsodiakkal szemben: eddig 61 alkalommal találkoztak az NB I.-ben, ebből a Debrecen 39 alkalommal zsebelte be a három pontot, valamint 11-11 döntetlen és miskolci siker született.
A csalódottságot az is növelte, hogy ezzel a vereséggel nagy valószínűséggel búcsút inthet a dobogós álmoknak a DVSC, amit Szrdjan Blagojevics is kvázi elismert a mérkőzés utáni értékelésében. A jó hír az, hogy a nemzetközi kupaindulás még nincs veszve, ugyanis ha a Ferencváros bejut a Magyar Kupa döntőjébe, akkor még a bajnoki negyedik helyezés is UEFA Európa Konferencialiga indulást ér.
Egy-egy vereség után a szurkolók jellemzően igyekeznek megkeresni a kudarc okait, amit legtöbbször a játékosokban és a vezetőedző személyébe találnak meg. Az internetes hozzászólásokat böngészve most is ez történt, a drukkerek egy része a helyzetkihasználásban látta az okokat, egy másik réteg az edző taktikájával nincs kibékülve, de a legtöbben a gyenge védekezésben látták a fő problémát.

A védősorral egy másik cikkünkben foglalkozunk majd, de nem távolodunk el most sem a védekezéstől, hiszen a téma a Debreceni VSC labdarúgócsapatának egyik kritikus pontja, a középpálya, azon belül is a két belső középpályás poszt helyzete lesz.

Szrdjan Blagojevics a manapság divatos 4-2-3-1-es felállás híve, amelyben három belső középpályás van: kettőnek a védekezésben is fontos szerep jut (nevezzük őket az egyszerűség kedvéért védekező középpályásoknak), míg a harmadik – jellemzően Dzsudzsák Balázs – kötetlenebbül mozoghat a pályán, és főleg a támadásokat segíti. A két védekező középpályás (vkp) játéka meghatározó a DVSC futballja szempontjából. Védekezésben (a felállás továbbra is 4-2-3-1) egyértelmű a helyzet, lehetőleg még az ellenfél területén megakasztani a támadást, de ha ez nem sikerül, akkor a saját térfélen a támadó(k) és a négy védő között helyezkedve, egyfajta védelmi vonalat alkotva állni útját az ellenfél próbálkozásainak. Támadásban alapvetően 3-2-2-3-at játszik a Loki: ilyenkor általában az egyik vkp feljebb húzódik, az ő helyére fellép az egyik szélsőhátvéd, így jön ki a 3 védős vonal, a másik védekező középpályás pedig elkéri a labdát vagy a kapustól, vagy valamelyik hátul maradt védőtől. Amennyiben egy középhátvád iramodik meg a labdával, akkor kötelezően az ő helyére húzódik vissza valamelyikük, tartva a 3 védős vonalat. Ebből is látszik, hogy ez a poszt kulcsfontosságú, hiszen sokszor a vkp-n keresztül folyik a játék, ők osztják le a labdákat, és gyakran ők azok, akik átforgatják a játékot egyik oldalról a másikra. A 3-2-2-3-as formáció alól egy kivétel van, amikor az ellenfél magasan letámad, abban az esetben közvetlen kapuskirúgásnál marad a 4-2-3-1-es felállás.

Van olyan labdarúgó, akivel a középpályán nem túl acélosak a DVSC eredményei 

Mostani írásunkban azt vizsgáljuk, hogy a jelenlegi bajnokságban a két védekező középpályás posztot mely játékospárok töltötték be, és milyen sikerrel. Hogy releváns adatokat kapjunk, csak azokat a duókat vettük figyelembe, ahol mindkét labdarúgó kezdőként legalább egy félidőt a pályán töltött. Ebben segítségünkre voltak a Transfermarkt oldal adatai, illetve az M4 Sport összefoglalói.

Ennek alapján hat játékos – Stefan Loncsar, Dusan Lagator, Christian Manrique, Hamzat Ojediran, Szuhodovszki Soma és Varga József – statisztikáit vehettük górcső alá.

Ebből a hatosfogatból Loncsar 20, Ojediran 15, Manrique 10, Szuhodovszki 6, Lagator 5, míg a tavasszal – Kazincbarcikára igazoló, és azóta súlyosan megsérülő – Varga 2 meccsen kapott szerepet.

Védekező középpályás poszton figyelmbe vett DVSC játékosok statisztikái közül egyénileg a leggyengébbet Manrique (3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 1.1 pont/meccs) hozza, nála egy fokkal jobb Loncsaré (7 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség, 1.25 pont/meccs). Felfelé haladva sorrendben a következő Ojediran (6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 1.4 pont/meccs), majd Varga (1 győzelem, 1 vereség, 2 pont/meccs, de ez a kevés meccsszám miatt csalóka), aztán Lagator (4 győzelem, 1 vereség, 2.4 pont/meccs), míg a legjobb átlag Szuhodovszki (5 győzelem, 1 döntetlen, 2.67 pont/meccs) nevéhez fűződik.
A könnyebb átláthatóság kedvéért álljon itt pontokba szedve a fenti statisztika:

  • Christian Manrique: 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 1.1 pont/meccs
  •  Stefan Loncsar: 7 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség, 1.25 pont/meccs
  •  Hamzat Ojediran: 6 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 1.4 pont/meccs
  •  Varga József: 1 győzelem, 1 vereség, 2 pont/meccs, de ez a kevés meccsszám miatt csalóka
  •  Dusan Lagator: 4 győzelem, 1 vereség, 2.4 pont/meccs
  •  Szuhodovszki Soma: 5 győzelem, 1 döntetlen, 2.67 pont/meccs

Nézzük meg, melyik duóval milyen pontátlagot hoz a DVSC

Ez a hat játékos az eddigi 29. fordulóban nyolcféle variációban alkotott védekező középpályás duót. Megvizsgálva, hogy páronként miként teljesítettek, a leggyengébb a Manrique-Ojediran tandem (1 vereség, 0 pont/meccs), hajszálnyival jobb a Manrique-Szuhodovszki páros (1 döntetlen, 0.33 pont/meccs). Felfelé ívelő sorrendben következik a Loncsar-Ojediran duó (1 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 1 pont/meccs), aztán a Loncsar-Manrique kettős (2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 1.16 pont/meccs), majd fej-fej mellett a Manrique-Lagator és a Loncsar-Varga páros (1 győzelem, 1 vereség, 1.5 pont/meccs), míg a legjobbak Loncsar-Lagator (3 győzelem, 3 pont/meccs), illetve az Ojediran-Szuhodovszki (5 győzelem, 3 pont/meccs) duók.
A könnyebb átláthatóság kedvéért ezt a statisztikát is pontokba fésültük:

  • Christian Manrique-Hamzat Ojediran: 1 vereség, 0 pont/meccs
  • Christian Manrique-Szuhodovszki Soma: 1 döntetlen, 0.33 pont/meccs
  • Stefan Loncsar-Hamzat Ojediran: 1 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 1 pont/meccs
  • Stefan Loncsar-Christian Manrique: 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 1.16 pont/meccs
  • Christian Manrique-Dusan Lagator: 1 győzelem, 1 vereség, 1.5 pont/meccs
  • Stefan Loncsar-Varga József: 1 győzelem 1 vereség, 1.5 pont/meccs
  • Stefan Loncsar-Dusan Lagator: 3 győzelem, 3 pont/meccs
  • Hamzat Ojediran-Szuhodovszki Soma: 5 győzelem, 3 pont/meccs

Látszik, hogy két pár is  10 százalékos mérleggel rendelkezik, de mivel a Hamzat Ojediran-Szuhodovszki Soma duó öt meccsen kezdett, így a statisztika szerint ők a nyerők. Természetesen sokféle tényező – például az ellenfél ereje, formája, a Loki formája, sérülések, eltiltások, a taktika, a mérkőzés alakulása – befolyásolhatja az eredményességet, így ezek az adatok inkább afféle iránymutatóak lehetnek, de azért következtetéseket is le lehet vonni belőlük. 

Végül álljon itt az egész írást kiváltó DVTK–DVSC bajnoki összefoglalója:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában