Debrecen hírei

2018.07.06. 18:40

Amikor még palota volt a Nagyállomás

Debrecen - A téren csodás mediterrán díszpark is köszöntötte a látogatókat.

Debrecen - A téren csodás mediterrán díszpark is köszöntötte a látogatókat.

A város egyik legimpozánsabb épületegyütteseként tündökölt anno a Nagyállomás előző palotája, amit 116 éve, 1902. július 14-én adtak át az utazóközönségnek.

Helyi mesterek alkotása

Sajnos csak néhány évtizedig szolgálhatta a tömegközlekedést és a városkép fényének emelését. Ugyanis 1961 óta már a mai modern létesítmény áll a helyén.

A cívisváros 1857-ben lett részese a vasúti hálózatnak, amikor Szolnok és Debrecen között megépült a Tiszavidéki Vasút vonala. A társaság az állomás vágányai fölé vonatfogadó facsarnokot, perontetőt is emelt, s mivel idővel a vasutat továbbépítették, az indóházat is bővíteni kellett.

A palota terveit Pfaff Ferenc műegyetemi tanár, a MÁV főépítésze alkotta meg 1899-ben, a kivitelezést pedig Berger Jenő és Tóth István, debreceni építészek nyerték el.

A gazdagon cizellált indóház tégláit az Első Debreceni Gőztéglagyár szállította, míg a díszes festéseket Thieszen Artúr, ugyancsak helyi vállalkozó készíthette el.

Panorámaüveges csarnok

Az új tégla-üveg palota a nagyközönség számára 1902. július 14-én nyílt meg a korábbinak a helyén. A főkapu körül hatalmas, kétszintes íves üvegfal tündökölt, ami mögött a jegyváltó előcsarnok működött. A Nagyállomás tehát méltóképpen megfelelt a városba érkező és onnan távozó utazók köszöntésének.

Emellett a Debrecenről szerezhető kedvező benyomások mélyítésében is nagy szerepet játszott. A korabeli felvételek alapján azt se túlzás kijelenteni, hogy a palota előtti, mediterrán jellegű park is igen szép volt.

Ennek a helynek egyébként 1863-tól 1927-ig Népkert volt a neve, s majd csak azt követően adták neki a Petőfi tér nevet. A II. világháborúban a Nagyállomást is bombatalálat érte.

Nem volt végzetes a sérülése

Sokak szerint nem sérült meg helyrehozhatatlanul, ennek ellenére végül csak lebontották. A Kelemen László és Sajó István tervezte, ma is használatos főépületet a régi palota elé építették, és 1961. augusztus 20-án adták át.

Az akkor 59 éves palota maradványait ezt követően bontották el.

- Vass Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!