Debrecen hírei

2018.09.20. 17:48

360 fokos videó: közös séta az Alzheimer-betegekért

Debrecen - Az egyént, a családot és a társadalmat is érinti a kór.

Debrecen - Az egyént, a családot és a társadalmat is érinti a kór.

„Nem vagy egyedül” – ez a szlogenje az Országos Alzheimer Sétának, melyhez idén először Debrecen Megyei Jogú Város (DMJV) Városi Szociális Szolgálata először csatlakozott.

A program célja: felhívni a figyelmet az Alzheimerrel és egyéb demenciával élők, valamint családtagjaik problémáira. A Petőfi térről indultak a városi szociális szolgálat ellátottai, hozzátartozói, gondozói és középiskolás diákok, akik a Nagytemplom irányába lila lufikkal és zászlókkal a kezükben sétálva hirdették a megmozdulás apropóját csütörtökön délelőtt. A Kossuth téren versmondók és énekkar színesítették a rendezvényt.

Figyeljünk oda!

Egyes adatok szerint Magyarországon 200-300 ezer demens (szellemileg leépült) beteg él, és ha hozzászámoljuk, hogy hány hozzátartozó és dolgozó törődik velük, akkor nagyjából egymillió emberrel számolhatunk. A DMJV Városi Szociális Szolgálat Debrecen két pontján alapellátást és egész napos foglalkoztatást, emellett szakosított ápolással bentlakást is biztosít a demens ellátottak részére.

– A demencia hátterében számtalan agyi rendellenesség húzódik meg. Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben tudjanak erről az időskori változásról, annak az agyat érintő hatásairól és hogy miként őrizzük meg szellemi egészségünket – mondta Nagy Lajosné, a DMJV Városi Szociális Szolgálat intézményvezető-helyettese. – A mozgalom szlogenje is elárulja: Nem vagy egyedül! Itt vagyunk, mint segítő szervezet és ha probléma van, nyugodtan keressenek fel minket és mi utánajárunk a lehetőségeknek, hogy hogyan tudunk személy szerint segíteni.

– A demens emberek kilencven százaléka Alzheimer-kórral küzd. Kezdettől oda kell figyelni a feledékenységre, az elkóborlásra, és ha már ilyet észlelünk, akkor mindenképpen keressük fel a háziorvost, ő pedig szakrendelésre irányítja a beteget; különböző vizsgálatokkal meg lehet állapítani ezeket a problémákat – mondta el érdeklődésünkre Nagy Lajosné. Hangsúlyozta: – Nyilván a tüneti kezelés mellett nagyon fontos a szerető hozzáállás, illetve a a biztonságos környezet megteremtése.

HBN


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!