rendkívüli bejelentés

2020.03.14. 16:46

Papp László: az óvodák és bölcsődék is bezárnak

Az intézkedés összesen hétezer gyermeket érint.

Fotó: Matey István

Amint az korábban olvasható volt, az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről, ennek kapcsán tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Debrecen polgármestere.

Hétfőtől bezárnak a debreceni óvodák és bölcsődék

– A miniszterelnök úr pénteken bejelentette, hogy az ország általános– és középiskoláiban szünetelni fog az intézményekben töltött oktatási tevékenység, és digitális tanrendere áll át a magyar oktatási rendszer. Ennek megfelelően Debrecen önkormányzata is döntött az üzemeltetésében lévő intézmények további működéséről, mely szerint március 16-tól, hétfőtől kezdődően bezárnak a debreceni óvodák és bölcsődék – jelentette be Papp László polgármester. Mint mondta, nagyon rövid az idő a szülők számára, hogy 1-2 napon belül gondoskodjanak a gyermek felügyeletéről, ezért március 20-ig ügyeleti rendben fognak működni az óvodák és bölcsődék. – Ez azt jelenti, hogy valamennyi intézményi vezető és dolgozó ott lesz az óvodákban s és bölcsődékben, s rendkívüli indokolt esetben fogadni tudják a gyermekeket. A rendkívüli indokolt eset alatt azt értjük, hogy a szülő valóban nem tud biztonságos körülményeket teremteni a gyermeke számára ahhoz, hogy napközben megfelelő felügyeletet kapjon – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a második héttől, azaz március 23-tól ténylegesen bezárnak az intézmények, de továbbra is fönntartjuk annak a lehetőségét, hogy néhány ügyeletet adó intézmény működőképes maradjon, s azokban a helyzetekben, ahol továbbra sincs megoldás a gyermekek biztonságos elhelyezésére, fogadják a gyermekeket.

A szülőknek a 16-ai héten nyilatkozniuk kell, hogy biztosítani tudják-e a gyermek számára a felügyeletet, illetve, hogy kérnek-e étkeztetést, amennyiben nem nyilatkoznak, úgy az önkormányzat úgy tekinti, hogy a vészhelyzet időszakában lemondanak az ügyeletről és étkeztetésről.

Papp László kiemelte, hogy már most hihetetlen összefogás tapasztalható, például élelmiszeripari cégek ajánlottak segítséget.

A kialakult helyzet nem vakáció

Az általános és középiskolák bezárása kapcsán a városvezető elmondta, folyamatos kapcsolatban vannak a debreceni oktatási intézményekkel, a Debreceni Szakképzési Centrum vezetésével, a tankerület vezetésével, s az önkormányzat igyekszik a maga részéről minden támogatást, segítséget megadni a digitális oktatáshoz való átálláshoz.

A polgármester hangsúlyozta, a jelenleg kialakult helyzetet a gyerekek ne nyári szünetnek éljék meg, s lehetőleg maradjanak otthon. – Mindenkinek óriási felelőssége van abban, hogy a kialakult vészhelyzetet milyen gyorsan tudjuk lezárni. Bár a fiatalok a legkevésbé veszélyeztettek ebben a járványban, azonban vírushordozók lehetnek. Annak érdekében, hogy az idősebb korosztályú polgárainknak ne adják át a vírust, éljenek visszafogottabb életet a következő hetekben és hónapokban, azzal a szándékkal, hogy minél hamarabb magunk mögött tudjuk ezt a vészhelyzete – mutatott rá.

Szekeres Antal jegyző újságírói kérdésre elmondta: rendkívüli ellenőrzéseket tartanak a városban annak kapcsán, hogy a debreceni szórakozóhelyek betartják-e a kialakult helyzetben a központi szabályokat. Minden olyan rendezvényt bezárnak, amely nem felel meg a jogszabályoknak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a szankcionálás a cél, hanem hogy együttműködés jöjjön létre a szórakozóhelyek tulajdonosaival.

PTZ

Rendkívüli szünet elrendelése Debrecen város valamennyi bölcsődei és óvodai ellátást végző intézményében

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, az állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló kormányrendeletben biztosított jogkörében eljárva Debrecen polgármestere Debrecen város közigazgatási területén – fenntartóra való tekintet nélkül – valamennyi bölcsődei és óvodai ellátást végző intézmény esetében rendkívüli szünetet rendelt el 2020. március 16-tól, visszavonásig terjedő időtartamra – közölte a városi önkormányzat.

Az indokolt esetben szükségessé váló ügyeleti ellátás és az étkeztetés megszervezéséről a fenntartók saját hatáskörben kötelesek gondoskodni.

Kapcsolódó cikk:

A témába vágó további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!