Kutatás

2021.12.03. 14:15

Több gyereket diagnosztizálnak autizmussal fiatalabb korban Amerikában

Címkék#autizmus

Komoly előrelépés történt a betegség korai diagnosztizálásában.

Egy új amerikai elemzés szerint a korábbiaknál több gyermeket diagnosztizálnak már fiatalabb korában autizmussal. Az autizmus minden 44 gyermekből egyet érint az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatói egy tucatnyi amerikai állam 2018-as adatait elemezték, és megállapították, hogy a nyolcévesek körében minden 44 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust. 2016-ban minden 56 gyermek közül egynél állapították meg ezt a diagnózist.

Amerikában évek óta nő az autizmussal diagnosztizáltak száma, de szakértők szerint ez a számbeli emelkedés inkább azt tükrözi, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az autizmusra, a diagnózis és a kezelés szélesebb körben vált elérhetővé, és nem azt, hogy valóban több lenne az autizmussal élő gyermek.

A CDC egy másik, csütörtökön közzétett jelentése szerint 2018-ban a gyermekeket 50 százalékkal nagyobb eséllyel tudták diagnosztizálni már négyéves korukban autizmussal, mint 2014-ben.

Kelly Shaw, a CDC kutatója kiemelte, hogy előrelépés történt az autizmus korai diagnosztizálásában, ami azért is nagyon fontos, mert ezek a gyerekek már korábban juthatnak hozzá az állapotukat javító szolgáltatásokhoz.

A CDC jelentése 11 állam közösségeiből származó adatokat vizsgált, többnyire városiasabb környékeken élőkét, ahol az autizmus általában magasabb számban jelentkezik. Az ez alapján kialakított becslések nem feltétlenül tükrözik a teljes amerikai helyzetet – hangsúlyozták a szerzők.

Az autizmus aránya széles skálán mozgott: Kaliforniában, ahol kiemelkedő a szolgáltatás, minden 26 gyermek közül egynél, Missouri államban minden 60 gyermek közül egynél diagnosztizáltak autizmust.

Összességében az autizmus előfordulási gyakorisága hasonló volt a faji és etnikai csoportok között, de Marylandben és Minnesotában a fekete gyermekek körében magasabb volt az arány. Egészen a közelmúltig az amerikai adatok azt mutatták, hogy az előfordulási gyakoriság a fehér gyermekek körében volt a magasabb.

Amanda Bakian, az Utahi Egyetem kutatója, a jelentés társszerzője arra is rámutatott, hogy Utahban a szegényebb családok gyermekei körében magasabb volt az autisták aránya, mint a gazdagabb családokból érkező gyermekeknél, amivel egy régi tendencia fordult meg.

Bakian szerint ez valószínűleg szintén arra vezethető vissza, hogy az egészségügyi szolgáltatások javulása miatt nagyobb az autizmus felismerésének esélye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!