űrhaderő?

2019.10.27. 21:35

Visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – jelentette be a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vasárnap.

In this image released by the US Air Force, the Air Force's X-37B Orbital Test Vehicle mission 4 lands at NASA 's Kennedy Space Center Shuttle Landing Facility in Florida, on May 7, 2017. - After a nearly two-year sojourn in space, the US military drone X-37 B is back on Earth, fueling wild ideas about its mystery mission. Looking like a small version of an old NASA space shuttle, the craft touched down Sunday in Florida, ending a 718-day voyage around the Earth, the US Air Force announced. (Photo by ) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US AIR FORCE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: HO / US AIR FORCE / AFP

Fotó: AFP

A minisztérium közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után.

Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta „keverékeként” írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős – újonnan kinevezett – államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: „az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja”.

Hozzáfűzte: „minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben”.

„Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem”

- ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében.

Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

Borítókép: Az előző X-37B típusú űrrepülőgép miután leszállt 2017. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!