Életstílus

2017.08.12. 10:35

Egészségesnek lenni, egészségesen enni

Budapest - Gyakorlatilag nincs olyan étel, amit ne helyettesíthetnénk egészségesebb alternatívával.

Budapest - Gyakorlatilag nincs olyan étel, amit ne helyettesíthetnénk egészségesebb alternatívával.

Gyakran magunk sem tudjuk pontosan, mit, miért eszünk, de követjük a trendeket, és egyre inkább szeretnénk megérteni, hogy miért jobb a barna tészta, mint a fehér, vagy, hogy jó-e, ha marokszámra esszük a chiamagot. Az alapanyag-kínálat igazodik az egészséges táplálkozás iránt egyre növekvő igényekhez, valamint egyre több alternatívát nyújt az ételallergiások számára. Európai statisztikák szerint a világon nagyjából 220-250 millió ember szenvedhet ételallergiában és az embereknek körülbelül 60 százaléka túlérzékenységet vagy intoleranciát mutat egyes összetevőkkel szemben.

A preferenciák egyre jobban az egészséges étkezés irányába mutatnak, ezért a piac is mindinkább a könnyen és gyorsan elkészíthető, friss és jótékony alapanyagokból készült ételek felé mozdul, és már a vendéglátóhelyeken is fontos szempont, hogy ki tudják elégíteni ezeket a fogyasztói igényeket. A hagyományos tejtermékeket felváltják a növényi tejek, az állati eredetű ételeket sokan szintén inkább növényi eredetűekkel helyettesítik. Sokkal szélesebb alapanyag-választékkal találkozhatunk, így ma már gyakorlatilag nincs olyan étel, amelyet ne helyettesíthetnénk egy egészségesebb alternatívával. A METRO a következő trendeket látja.

Gabonák – a kezdetek

Idén a divatos hozzávalók között kiemelkedő helyen szerepelnek az olyan ősi gabonafajták, mint például a cirok vagy a kinoa, amelyek széles körben elterjedtek a vendéglátóhelyeken, de ma már az otthoni konyhákban sem ismeretlenek. Ezen kívül egyre népszerűbbé válik az idáig kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle, a teff, valamint a rostban gazdag chiamag.

Cirokliszttel készült, gluténmentes zsemle. Fotó: 160gramm.hu

Fűszerek és helyettesítők

Fűszerek terén is nagyobb a választék a piacon. A kurkuma, az édesgyökér, a ginzeng vagy a lóretekfa az úgynevezett „szuper fűszerek” csoportjába tartoznak, és különleges ízviláguk mellett jótékony hatásúak. Az aquafaba pedig egy olyan melléktermék, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhákban. Ez a vegán tojásfehérje-helyettesítő tulajdonképpen a csicseriborsó konzerv lecsöpögtetett leve, sütemények elkészítéséhez is nagyon jól alkalmazható. A vegán étrend rohamosan terjed a fogyasztók körében, és az olyan alapanyagok, mint az aquafaba, remekül alkalmazhatóak ezeknél a recepteknél.

Tengeri növények

Az alapanyagok körében nagy népszerűségnek örvendenek a tengeri növények is, mint a hínár vagy a spirulina alga, amelyek nem csak egészségesek, de megismertetnek bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Az umami egy japán kifejezés, „kellemes sós ízt” jelent, de valójában egy nehezen behatárolható aromáról van szó, amely számtalan állati eredetű ételben is megtalálható. A tengeri növények tökéletes alternatívát kínálnak ezek helyettesítésére.

Minden, ami lila

Szintén idén kezdett terjedni a lila ételek iránti érdeklődés. A lila spárga, vagy a lila káposzta körüli őrület nem véletlen alakult ki, ennek is az egyre népszerűbbé váló egészséges életforma a kiváltó oka. Ezek az ételek nem csak jótékony hatásúak és jóízűek, de feltűnő színük miatt a közkedvelt ételművészetben és a tálalásnál is látványosan használhatóak.

HBN


[related-post post_id="3549174"]

[related-post post_id="3505197"]

[related-post post_id="3404433"]

[related-post post_id="3357379"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!