2020.02.05. 07:42
Guinness-rekordra készülnek a nagykanizsai fánkfesztiválon
Háromnaposra bővül és új helyszínként Zalakaroson is lesznek programjai a minden évben több ezer látogatót vonzó nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztiválnak, amelyen új Guinness-rekordot is szeretnének felállítani.
Forrás: Pixabay
A február 20-án kezdődő tizenkettedik fánkfesztivál főszervezője a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.
Az első napról Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: farsangi élményekről szóló – a múzeum gyűjteményét is gyarapító – fotópályázatot hirdettek, amelyre február 12-ig lehet még jelentkezni, a legjobb alkotásokból pedig kiállítást rendeznek.
Az ördög ünnepe címmel tudományos konferenciát is tartanak, amelyen négy dunántúli megye néprajzkutatói számolnak be arról, hogy miként változtak a farsangi hagyományok a 19. század óta.
Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója elmondta, hogy február 21-én, pénteken délután új helyszínként a fürdő „száraz és vizes” farsangi gyerekprogramokra vár mintegy 200 fiatalt, a családoknak pedig kedvezményes belépőt kínál. Mivel a fürdő az idei esztendőt a gyerekek évének szenteli, ez egyben a nyitóprogramja is az egész éves rendezvénysorozatnak.
Kámánné Szép Terézia fesztiváligazgató a fő attrakciónak számító szombati programokat említve kitért a délelőtti belvárosi maskarás felvonulásra, amelyet Cser György kisbíró vezet idén is, illetve az egész napos kikapcsolódást kínáló kísérő programokra, amelyek helyszíne a Kanizsa Plaza. Szombat délután itt tartják a fánksütő csapatok versenyét, illetve rekordkísérletre is készülnek.
Ugyanezen a fesztiválon még 2013-ban állították fel a tömeges fánkkóstolás Guinness-rekordját, amit akkor tudnak most megdönteni, ha minimum 1200-an egyszerre fogyasztanak a farsangi finomságból.
Pálfi Zsuzsanna cukrászmester, zsűrielnök kifejtette: a hagyományos fánksütő versenyre február 12-ig várnak még csapatokat. Eddig húsz közösség jelezte, hogy részt vesz a megmérettetésen, a hazaiakon kívül szlovén, horvát és szerb csapatok is. A jelentkezők hagyományos, különleges, illetve különleges táplálkozási igényt kielégítő fánkokkal versenyeznek, helyben készült vagy otthonról hozott változatokkal.
Borítókép: illusztráció