2020.03.12. 10:23
Eláruljuk, milyen gyakran és hogyan tisztítsa kávéfőzőjét
A kávéivás a napi rutin közé tartozik, a kávéfőző takarítása már nem annyira.
Forrás: Shutterstock
Sokak számára elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül. Egy jó erős fekete szükséges ahhoz, hogy felébredjenek és jól induljon a nap. Kávézás közben azonban nem feltétlen jut az eszünkben, hogy milyen gyakran takarítsuk meg a kávéfőzőt. Pedig ha naponta használja, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek – írja a Vidék íze.
Milyen gyakran tisztítsuk a kávéfőzőt?
A szakemberek szerint, ha naponta használja a kávéfőzőt, akkor legalább havonta egyszer tisztítani kell. Teljesen mindegy, hogy kotyogós kávéfőzője van, vagy modern gépe, a tisztítás elengedhetetlen. Utóbbiak között már vannak olyan gépek, amelyek jelzik a fogyasztónak, ha szükséges a vízkőtelenítés. Sokan állítják, hogy a kotyogóst nem kell tisztítani. Pedig ha nem tisztítjuk meg a hagyományos kávéfőzőt, akkor előfordulhat, hogy a zacc eltömíti a szűrőt, a zamatos kávé helyett pedig égett ízű fekete italt kortyolhatunk.
Hogyan tisztítsuk a kávéfőzőt?
A kávéfőző tisztításakor nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csak egy üveg ecet legyen kéznél. Az ecet az egyik leghatásosabb szer a vízkő ellen és baktériumölő hatása is van.
A kávéfőző víztartályát töltse fel 2:1 arányban vízzel és 10 százalékos ecettel. Egy ideig hagyja így állni, majd főzze át üresben. Ezt a folyamatot ismételje meg kétszer. Az ecetes mosás után végezzen el néhány főzést vízzel, hogy a következő kávé főzésekor ne legyen ecet ízű és ecet szagú a kávé.
Persze nem csak a tartályt kell tisztítani. Legalább ilyen fontos a kávéfőző többi részének a tisztítása is. A kivehető alkatrészeket, például szűrőkosarat, tejhabosító fúvókáját meleg szappanos vízzel takarítsa át, vagy áztassa be ecetes vízbe és utána mossa el. A kávéfőző külsejét pedig egy ecetes törlőkendővel, szivaccsal törölje át.
Hasznos tanácsok
Ha minden főzés után elmossa a kávéfőző részeit, akkor esélyük sem lesz a baktériumoknak megtelepedniük a gépen. A zacctartályt minden egyes főzés után takarítsa ki, törölje szárazra, ezzel is óvja a gépet. A kávékiöntő fedelét pedig érdemes nyitva hagyni, hogy kiszáradjon, ezzel is megakadályozza a baktériumok szaporodását.
Borítókép: illusztráció