házi praktikák

2020.04.28. 11:35

Hogyan ápoljuk a kutyák bundáját otthon?

Az ápolt, illatos bunda nem csak a gazda miatt fontos.

Forrás: Shutterstock

Szinte minden kutyusnak más a bundája. Ám az összes fajtára igaz, hogy a szőrzet szabályozza az állat hőháztartását, megvédi a környezeti ártalmaktól, hatásoktól, illetve hogy ápolást igényel! Rendszeres fésüléssel eltávolíthatja a koszt, valamint az elhalt szőrszálakat. Megakadályozhatja vele a csomósodást is, máskülönben bőrirritáció és ekcéma is kialakulhat a kedvencénél – írja a Vasárnap Reggel.

A megfelelő eszköz

A kutyák szőrének ápolásakor különösen igaz, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. Vagyis inkább csak hetente egyszer, de akkor alaposan kefélje át a szőrt, mint akár naponta, de mindig csak felületesen. Nem mindegy továbbá, hogy milyen eszközt használ. Mindig próbáljon az állat szőrtípusához illő fésűt, kefét választani. A szaküzletekben tudnak segíteni a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Mosdatás

Nem minden kutyusnak van szüksége rendszeres mosdatásra. Egyes hosszú szőrű fajtáknak azonban összegyűlhet a kosz a bundájában, ezért 8-10 hetente érdemes megfürdetni az állatot. Mivel azonban ezeknél a fajtáknál ilyenkor esedékes a nyírás is, ezért érdemes kutyakozmetikus tanácsát is kikérni, hogy szakszerűen elvégezzék a teendőket.

A rövidebb szőrű egyedek képesek tisztán tartani a bundájukat, ugyanakkor időnként nem árt megfürdetni őket. A mosdatáshoz a legjobb a víz. Ha mindenképpen szükségét érzi a tisztítószereknek, akkor válasszon speciális kutyasampont. A tisztítás végén mindenképpen szárítsa meg az állat bundáját. Bebugyolálhatja puha takaróba, vagy akár, hajszárítóval is megszáríthatja óvatosan a szőrét.

Egyes fajtákat erősen ajánlott rendszeresen elvinni a kutyakozmetikushoz, másoknál inkább csak a kényeztetés miatt javasolt. Mielőtt kiválasztaná a család kedvencét, a testméret és a tartási szokások mellett azt is érdemes átgondolnia, hogy az adott fajta milyen ápolást igényel, önnek mire van lehetősége, energiája, és ezek alapján meghozni a döntést.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!