Nyári szezon

2024.07.08. 20:00

A debreceni repülőtéren is lehetnek járatkésések?

Az elmúlt napokban jelentős budapesti járatkésésekről számoltak be a híradások, volt olyan repülő, melynek indulására két napot kellett várnia az utasoknak. Az idei évtől tovább emelkedett a Debrecenből induló repülőjáratok száma és az utasforgalom is. Ennek kapcsán érdeklődtünk a debreceni repülőtér kommunikációs osztályától, jellemzőek-e itt a járatkésések, s mennyire felkészültek az extrém helyzetekre.

Bekecs Sándor

A nyári szezonok során globálisan tapasztalható járatszám és utasszám növekedésből adódóan előfordulhatnak késések

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Úgy tűnt kivételes – de sok futballszurkoló számára így is bosszantó – eset volt, amikor a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről nem tudott időben elindulni június 15-én a délelőtt induló dortmundi járat. Az elmúlt hetekben azonban egyre gyakoribbá és egyre súlyosabbá váltak a késések a budapesti repülőtéren. A törökországi Antalyaba tartó járat indulására 2 napot kellett várnia 60 utasnak. Mindezek mellett többször előfordult, hogy megfelelő tájékoztatást sem kaptak az utasok a kialakult helyzetről. De mi a helyzet a debreceni repülőtéren? Milyen okok állhatnak a repülőtéri késések mögött?

debreceni repülőtér, járatkimaradás,
A debreceni repülőtér utasai időben odaértek a magyar válogatott első mérkőzésére
Forrás:  Napló-archív

A nyári szezonok során globálisan tapasztalható járatszám és utasszám növekedésből adódóan sajnos mindig előfordulhatnak késések, amit adott esetben egy-egy műszaki meghibásodás is kísérhet. Az idei szezonban ez a növekedés az elmúlt két évhez képest jóval erősebb, amelynek hatásit a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren üzemelő járatok esetében is érezzük

– tájékoztatott a Debreceni Nemzetközi Repülőtér sajtóosztálya. Néhány járat esetén itt is előfordultak késések az elmúlt hónapban, de az illetékesek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a gépek fordulóideje alatt zajló kiszolgálási folyamatok zökkenőmentesen és a rendelkezésre álló időn belül megtörténjenek.  

– Egyes esetekben azonban ennek ellenére úgynevezett „résidőt” kap a gép, melyből adódóan késéssel tud felszállni, ami a többi járatot is érinteni fogja. Az utaskezelési osztályon dolgozó kollégák minden esetben tájékoztatják az utasokat a légitársaságoktól kapott információk alapján, illetve egy nagyobb késés vagy járattörlés esetén a jogszabályok által előírtak, valamint az ilyenkor szükséges protokollfolyamatok szerint segítenek az étkezési utalványok kiosztásában, és az utasok elszállásolásában. A repülőtér-üzemeltető és a kollégák minden váratlan helyzetre fel vannak készülve, melynek érdekében folyamatos oktatásokon vesznek részt – ismertették.  

debreceni repülőtér, járatkimaradás,
Több oka lehet a járatkimaradásoknak, járatkéséseknek
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Felkészült a járatkésésekre a debreceni repülőtér

A debreceni repülőtér kommunikációs osztálya kifejtette, a járatok megfelelő időn belül történő indulását több tényező befolyásolhatja, mint például a légtér telítettsége, a gépek megfelelő időn belül történő kiszolgálása, időjárási viszonyok, de akár műszaki meghibásodás is. – A nyári szezonok során – az adott repülőtér forgalmának függvényében – júniustól, akár egészen szeptember végéig lehet kisebb-nagyobb járatkésésekre számítani. Persze vannak olyan esetek, amikor sajnos több órás késéssel, vagy akár törléssel kell számolni, de ezek többségében ritkán fordulnak elő és valamilyen, előre nem látott helyzet (műszaki meghibásodásból eredő karbantartás, időjárási körülmények) eredményezi – emelték ki.

Minden ilyen esetben a forgalmi és földi kiszolgáláson dolgozó kollégák kötelesek tájékoztatni az utasokat, illetve a jogszabályok által előírtak szerint végezni feladataikat, de a terminál épületben található kijelzőkön is megjelennek a járatokkal kapcsolatos információk 

– hangsúlyozta a debreceni repülőtér kommunikációs osztálya.

A kommunikációs osztály kérdésünkre elmondta, a debreceni repülőtérhez közvetlenül nem érkezett panasz járatkésések, járatkimaradások miatt, csupán újságírói megkeresés egy-egy járat kapcsán.

debreceni repülőtér, járatkimaradás,
A debreceni repülőtér forgalmi és földi kiszolgáláson dolgozó kollégái kötelesek tájékoztatni az utasokat
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Tavalyhoz képest nőtt az utasforgalom a debreceni repülőtéren

A debreceni repülőtér forgalmáról megtudtuk, a nyári szezonban induló charter és nyaralóövezetes menetrend szerinti járatok a teljes hónap körülbelül 50 százalékát adják. Debrecenből Eindhoven, London, Ciprus – Lárnaka, Róma, Isztambul, Tel-Aviv és München mellett idén nyáron elérhető Korfu, Burgasz, Antalya és Monasztir. Jelenleg a Lufthansa, a Wizz Air, a Smartwings, a Freebird. Bul Air, az Enter Air és a Frost Air indít járatokat a cívisvárosból.

Átlagosan naponta 4-5 járat indul és érkezik, de vannak ennél jóval zsúfoltabb napok, mint például a szerda, péntek és a vasárnap, amikor 5-7 járattal is számolni kell. – Az elmúlt 6 hónap utasforgalmi adatait tekintve több mint 15 százalékos növekedésről számolhatunk be a 2023-as év azonos időszakával összevetve – tudtuk meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!