nagy álmai vannak

2020.06.19. 13:55

A rímek világában él a költőnő

Mondok Judit a negatív visszajelzéseket építő kritikaként kezeli, ami egyre jobbá teszi a műveit.

Fotó: Mondok Judit-archív

A fiatal tehetség jelenleg a legolvasottabb hobbi­szinten író, ifjú költők között szerepel. Első versei egészen fiatal korában születtek, melyek a mai napig újraolvasáskor – kezdetleges sorai miatt – mosolyt csalnak az arcára. – A családom és a barátaim a kezdetektől fogva támogattak. Attól a naptól, hogy megtanultam olvasni, mindig a versek világában ragadtam meg. Lenyűgözött, hogy a költőink milyen szépen bántak a szavakkal, azt éreztem, ezt én is meg szeretném valósítani – idézte fel a fiatal tehetség a Napló kérdésére.

Fotó: Mondok Judit-archív

– Minden költőre felnézek, de a szívem mindig is a régi korok alkotói felé húzott. Személyes kedvencem Radnóti Miklós, akinek a verseiben megfogalmazott őszinte vívódás és fájdalom egyszerre gyönyörködteti és marcangolja szét a lelkem, az ő alkotásait olvasva, szélsőséges és mélységes indulatok ragadják meg az embert – tette hozzá.

Megszűnik a külvilág

Judit elmondta, hogy a versek olyanok számára, mint a naplóbejegyzések: fizikai alakot öltenek a gondolatai, így a költészet a legjobb lélekterápia. – Mikor a kezembe veszem a tollat, belépek a legbensőbb gondolataim mélységeibe, azt érzem igazán önmagam lehetek. Számomra olyan az alkotás, mint egy tiszta lélegzetvétel. Képtelen lennék nélküle létezni – vallja Mondok Judit.

– Ha nagyon sűrű hetem van, akkor is fordítok időt az írásra. Nem telhet el úgy nap, hogy ne lássanak papírt a gondolataim. Az ihlet nagyon összetett, leggyakrabban akkor jön, amikor egyedül vagyok. A témáimat az emberek viselkedéséből, személyes csalódásokból vagy az egész világot érintő problémákból merítem – folytatta. – Gyakran éjszaka jönnek a gondolatok, ami miatt sok verskezdetem került süllyesztőbe, ugyanis reggel nem emlékszem az esti elmémbe örvénylő félsorokra – árulta el az ifjú tehetség, majd megjegyezte, sokan azt gondolják róla, hogy melankolikus személyiség, holott sosem volt az, pusztán a fájdalmat mérföldekkel hamarabb leírja, mint a nyugalmas boldogságot.

Halmozódó sikerek

Mondok Judit rendszeres vers­publikáló, költők moderátora, visszatérő olvasó – rajongótáborral rendelkező alkotó, hatalmas jövőbeni tervekkel rendelkező fiatal, és egy verseskötet, valamint regény gondolatát fontolgató tehetségnek mondhatja magát.

– Évente 200 verset írok, és havonta 120 mű fordul meg a kezem alatt, amit moderálok, vagyis neves költőknek javítok nyelvtanilag. Emellett egy megnyert versenynek köszönhetően egy magánkiadású verseskötetbe bekerült az alkotásom – osztotta meg végezetül a szerző.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!