Zöld város program

2020.06.03. 11:28

Átadták Debrecen első közösségi kertjét a Vénkertben

A városvezetés régi álma volt egy közösségi kert kialakítása, ez most megvalósult.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A kertet szerdán reggel a Vénkertben, a Sinai Miklós utcai parkban adta át Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, és Kuhn András városi főkertész.

– Egy plusz élettér az itt élőknek, a szabad levegőn tartózkodás, a kertészkedés, az egészséges zöldségek termesztésének lehetősége – sorolta a kert előnyeit Barcsa Lajos. Emlékeztetett rá, hogy régen sokan kijártak hobbitelkükre, ezt az élményt a közösségi kert lakóhelyük közelébe hozza.

Elmondta, hogy az előkészítésben a Debreceni Egyetem agrárközpontja is segített, ott működik egy hasonló létesítmény, melynek tapasztalatait hasznosították.

Fotó: Miskolczi János

Az alpolgármester szavai szerint a Zöld város program keretében megvalósított kert 527 négyzetméter, 14 kazettában lehet kertészkedni, ezek művelésére pályázatot hirdetnek a 14 évnél idősebb városlakóknak, elsősorban a vénkertiek jelentkezését várva.

Az ajánlatokat el lehet juttatni e-mailen, papíron beadni a vénkerti általános iskola portájára, vagy a városházára. Sok pályázó esetén az itt élők, illetve a hamarabb jelentkezők előnyt élveznek.

– A város biztosít a műveléshez használt eszközök tárolásához egy kis faházat. Van vízvételi lehetőség öntözéshez, a vízszámlát az önkormányzat fizeti. Ha sokan jelentkeznek, egy-egy kazettát kettő, vagy akár három részre is oszthatunk. A kert zárható, művelőinek lesz hozzáférése. Mindezért cserébe évi négyezer forintos tagdíjat kérünk, és azt, hogy gondozottak legyenek a területek – mondta Barcsa Lajos. Hozzátette, amennyiben valaki elhanyagolja telkét, felmondják vele a szerződést és átadják másnak a parcellát.

– Mindezzel kertészeti kultúra kialakítása és közösségépítés is a célunk. Az első időszakban olyan szakértőket tervezünk meghívni a felújított Borsos-villába, akiknek van tapasztalatuk közösségi kert működtetésében és megosztják azokat az érdeklődőkkel – közölte.

Hiánypótlónak nevezte az új közösségi kertet Kuhn András városi főkertész. Mint mondta, művelői bármit termeszthetnek ott, akár virágot is, bár célszerű az évelő növényeket elkerülni, hiszen nem biztos, hogy a következő esztendőben is ugyanaz lesz a terület gazdája.

„Alapvetően biokertészetben gondolkodunk, csak természetes módszerekkel történő termelésben. Jóval korábban akartuk a kertet átadni, de a járványhelyzet közbeszólt, bár így is érdemes még elkezdeni termeszteni.”

– A hasonló kertek tapasztalata, hogy művelőik közt némi verseny alakul ki, kié szebb, kinek nagyobbak a növényei. Bízom benne, ez a kezdeményezés nagyon gyümölcsöző-zöldségező vállalkozás lesz – tette hozzá.

Fotó: Molnár Péter

A pályázóknak egy jelentkezési lapot kell kitölteni, amelyet a debrecen.hu oldalról lehet letölteni, de át lehet venni a Vénkerti Általános Iskola portáján is. A jelentkezési lapot kitöltve az iskola portáján vagy a Régi Városházán, a zöldterületi osztályon lehet leadni. Információt a debreceni önkormányzat zöldterületi osztályán, a [email protected] címen vagy a 0652/511-531-es telefonszámon lehet kérni.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!