erre figyeljen!

2021.05.07. 17:48

Higgadtság és összeszedettség: így kérjen segítséget a mentőktől

Ha életveszély áll fenn, mindenképp hívjuk a 112-es hívószámot, és próbáljunk higgadtak maradni.

Fotó: OMSZ-archív

– Magam is húsz évet dolgoztam a szakmában, mégis nagyon pozitívan csalódtam az egészségügyi dolgozókban, amikor segítségre szorultam, és riasztottam őket. Tiszteletreméltó, rendkívül jó szakemberekkel találkoztam – osztotta meg a Naplóval egy olvasónk, aki arról tájékoztatott bennünket, hogy április 27-én, kedden az Országos Mentőszolgálat munkatársai megmentették az életét. Olvasónk egyedül él, így saját maga értesítette a mentőket. Arról, hogyan is zajlik pontosan a segélyhívás menete a beérkezéstől a szakemberek értesítéséig és kivonulásáig, Ménes Dávid, az OMSZ kommunikációs munkatársa, a Debreceni Mentőállomás megbízott állomásvezető mentőtisztje számolt be a Naplónak.

A kapukód is hasznos

– Amikor a mentőkre van szükség, általában előfordul, hogy a helyszínen az érintettek pánikba esnek, ez a lehető legrosszabb reakció – szögezte le Ménes Dávid. Kiemelte: amikor életveszély áll fenn, feltétlen tárcsázzuk az ingyenes 112-es központi segélyhívó számot. – A vonal másik végén az operátor a mentőknek kapcsolja a beteget. Természetesen ha a bajba jutott személy mentésekor felmerül, hogy rendőrségre, illetve katasztrófavédelemre is szükség lesz, értelemszerűen a szóban forgó szervek is riasztást kapnak – fogalmazott. Mint mondta, néhány adat megadását követően az operátor átkapcsolja a bejelentőt az Országos Mentőszolgálat szakképzett mentésirányítóinak.

Arra is felhívta a figyelmet, a segélyhíváskor fontos, hogy a szükséges adatokat összeszedetten mondjuk el. – Meg kell adnunk a bejelentő nevét, telefonszámát. Ez az esetleges visszahívás, pontosítás miatt fontos. El kell tudni mondani, hogy mi történt, hány sérült van, könnyebben vagy súlyosan sérültek-e, illetve az észlelt eseményről annyi információt adjunk meg, amennyit csak tudunk – hangsúlyozta Ménes Dávid. A mentőtiszt hozzátette, a bejelentőnek meg kell adnia a baleset pontos helyét: település, utca, házszám, emelet és ajtó. Ezenkívül nagy segítség a kapukód is, amivel a mentőszolgálat munkatársai minél hamarabb bejuthatnak a bajba jutott személyhez.

– Ha autópályán, autóúton szorulunk a szakemberek segítségére, akkor a kilométerszelvényt, lehajtót vagy egyéb jól azonosítható pontot kell megadnunk az operátornak – emelte ki a szakember. Figyelmeztet: várjuk meg a segítséget! – Kiváló mentés­irányítóink szükség esetén folyamatosan vonalban maradnak a bejelentővel, természetesen a hívással párhuzamosan riasztják a megfelelő mentőegységet is. Amíg a mentők a helyszínre érnek, a mentésirányítóink tanáccsal tudják ellátni a bejelentőt – tette hozzá.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában