piaci körkép

2020.07.13. 07:30

Megváratta kedvelőit a magyar görögdinnye

A hazai görögdinnye kilogrammjáért idén 300 forintot is elkérhetnek az eladók.

Fotó: Kiss Annamarie

A hazai görögdinnye megváratta a slágergyümölcs imádóit, azonban az elmúlt napokban már fellelhető a boltok polcain, piacon árusítók standjain. Az idény valamivel később kezdődött, mint az elmúlt években megszokhattuk, és még július közepe táján sem mondhatjuk ki nyugodt szívvel: itt az igazi hazai görögdinnye-szezon!

A debreceni nagypiacon kutattunk magyar finomságok után, de eléggé elszomorító volt, amit tapasztaltunk: sok helyen árulnak még görög, olasz dinnyéket, és sok más külföldi gyümölcs is van a standokon.

Ám nem kellett „keserű szájízzel” elhagynunk a vásárt, vannak olyan árusok is, akik a hazaira esküsznek, és megpróbálják kielégíteni a vásárlók igényeit.

Gábor többféle finomságot árul, többek között görög- és sárgadinnyével vonzza magához a vevőket. – Mindenki keresi a hazait, ami teljesen érthető, hiszen az a legfinomabb, egy-egy árusnál pedig már kapható is a közkedvelt gyümölcs, ugyanúgy, mint a hazai sárgadinnye. Nehéz dolguk volt a termelőknek, a májusi hideg hajnalok és a júniusi esőzés miatt késlekedik a nyári finomság – ismertette elöljáróban a Naplónak.

Fotó: Kiss Annamarie

A termelők már csak a jó időben bíznak, az elkövetkezendő két hétben sok napsütésre és kevés csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy learathassák a terméseket. A debreceni nagypiacon Gábort kérdeztük az árakról, illetve a vevői igényekről, és bizony a számításaink nem csaltak: a vásárlók a hazai árut keresik, azonban az árakat sokallják.

„Az időjárás nagyban befolyásolta az idei árakat, szinte minden gyümölcsünkre kihatott a szeszélyes idő.”

– A meggy és a cseresznye megszívta magát, konkrétan szétcsattant, azonban a dinnye terén derűlátóak vagyunk. Ha nem lesz az elkövetkezendő napokban jégeső, zivatar, akkor kedvező termésszezonról számolhatunk be. Az elmúlt évekhez képest az árak valamennyivel növekednek: jelenleg a magyar sárgadinnye kilogrammjáért 700 forintot kérünk el, a hazai görögdinnye kilogrammjáért pedig a szezon kezdetekor 300 forintot kell fizetnie a vásárlónak. Először lehetséges, hogy sokallni fogja a vevő az árakat, azonban a külföldi (olasz, görög) gyümölcsárak is ekörül mozognak: az olasz görögdinnye kilogrammjáért 280 forintot kérnek el az eladók. A magyar vásárlók tudják, hogy a hazai az igazi, legtöbbjük a ropogós, kevésbé kásás, vékony héjú dinnyére esküsznek. Ettől függetlenül mindig megjegyzem: a banánnak is van héja, mégsem attól függ az íze, tehát a dinnyének sem a „csomagolását” kell figyelembe venni, hanem a mennyeien édes zamatát – részletezte a tökéletes görögdinnye tulajdonságait a termelő.

Országszerte jelen van a piacon a hazai görögdinnye, Hegyes Sándor eladó úgy tudja, hogy már lehet kapni az újkígyósi és a medgyesegyházi dinnyéket, tehát semmi okunk az aggodalomra.

„A magyar gyümölcsök ugyanúgy megtalálhatóak a boltokban, mint az olasz vagy éppen a görög termékek, mégsem közkedveltebbek, pedig a hazainál nincs finomabb”

– hangoztatta az eladó, majd hozzátette: – Tavaly már június közepén árultuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, most azonban hetekkel később tudtuk elkezdeni árusítani, ami miatt szinte az emberek „hozzászoktak” a külföldi ízekhez. Sajnos azt látom, hogy nem viszik jobban a magyar dinnyét, pedig hasonló áron mozog, mint az importáru. Talán 20-30 forinttal kérhetünk többet a hazai termések kilogrammjáért, mégis ez a kis árkülönbség számít, és nem a minőség – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Megunhatatlan

A dinnyék kopogtatása ma sem ment ki a divatból, Szöllősi István rendszerint kopogtat, és ha nem hall semmilyen visszhangot, akkor bizony nem viszi haza a finomságot. – Kedvenc gyümölcsöm a görögdinnye, amint beköszönt a nyár már arra gondolok, hogy hamarosan itt van a dinnyeszezon. Idén megváratott, ezért kénytelen voltam külföldi dinnyét is kóstolni, amire nem mondanám, hogy rossz, de nem is a legjobb. A napokban volt szerencsém a hazai ízekhez is, amiben most sem csalódtam, nem hiába: ami magyar földön terem, az az igazi! – fűzte hozzá.

Nagy Emese

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!