élmények várnak

2020.07.03. 21:22

Négy vagy két kerékkel is át lehet szelni Ausztriát

Tokár Eszter néhány éve kóstolt bele az utazgatásba, azóta szenvedélyévé vált.

Fotó: Tokár Eszter-archív

Két keréken, négy keréken vagy akár gyalog, de utazni élvezet! A karanténhelyzet miatt talán soha nem vágytunk még annyira kirándulni, mint idén.

Tokár Eszter már nagyon várta, hogy fellélegezhessen, és útnak induljon. Évekkel ezelőtt nem tartotta fontosnak az utazást, azonban ez körülbelül 4 éve megváltozott, azóta pedig, ha jövés-menésről van szó: nem ismer megállást. A szomszédos országok közül Ausztria az a célpont, ahova bármikor elutazna, imádja az ottani látképet és azt, hogy sohasem ugyanolyan, valamint rengeteg meglepetést tartogat. A háromszoros édesanya két hónapot volt otthon a gyermekeivel, és megfogadta, ha vége a veszélyhelyzetnek, akkor autót vagy motort ragad, és meg sem áll Ausztriáig. Két hete így is tett, úgy érezte, eljött az a pont, amikor le kell tenni a lantot, és ki kell kapcsolódni, ő pedig egészen Semmeringig robogott, ami egyébként 271 mérföldnyire van Debrecentől.

Fotó: Tokár Eszter-archív

Hűséges útitársak

– A leghűségesebb útitársam az autóm, minden elfér benne, amire szükségem van, ugyanis helyszíni operatőrként dolgozom, tehát mindent megörökítek: fotózok, drónozok és természetesen videózok. Európában az elmúlt időszakban rengeteg helyen jártam, ahova csak lehet, oda autóval megyek. Csak az tudja, hogy milyen jó szárnyalni az utakon és közben hallgatni a kedvenc zenénket, aki átélte már. Eleinte európai országokat tűztem ki célul, de úgy hozta a sors, hogy Floridában is voltam már négyszer, ami szintén egy remek hely. Meg sem tudnám saccolni, hány ezer kilométert teszek meg éves szinten, viszont egy biztos: rengetegszer voltam már Ausztriában, és még nagyon sokszor visszatérek – részletezte élményeit a Naplónak.

Szikrázó napsütés

Eszter imádja a spontán dolgokat, ezért soha nem szokott tervezni, ha többnapos kirándulásra készül, akkor maximum a szállást foglalja le, de nincs előre megírt forgatókönyv.

– Mindenkinél eljön az a pont, amikor tudja, itt már csak a kikapcsolódás, a természet segíthet. Így történt ez június közepén velem is, beugrottam a kocsiba, és meg sem álltam Semmeringig, ott találkoztam néhány ismerősömmel, majd átnyergeltem motorra, és ami a csövön kifért! Bejártuk az egész környéket, nem tudom megunni az országot, egy tökéletes kombinációval találkozom: óriási tér, nyugalom, friss levegő. Teljesen mindegy, hogy milyen az idő, lehet szikrázó napsütés vagy éppen szakadó eső, mindenhogy szuper és felejthetetlen élményt nyújt. Élveztük a viaduktokat, és azt, hogy egyszerre mindenben lehet részünk: csendben, nyüzsgésben, nyugalomban. Tudniillik rengeteg a turista Ausztriában, de ettől függetlenül mindig el tud az ember vonulni olyan helyre, ahol egyedül lehet a saját gondolataival. Az Erlaufseenél úgy nyüzsögnek a motorosok, mint hangyák a hangyaboly környékén: mindenki mosolyog, kávézik, sütizik, napozik – valójában élvezi az életet. Bécs nagyon közel van, ha valakinek a városnézéshez van kedve, csupán fél óra talán. Ausztria olyan esztétikai élményt nyújt, amit kevés övezet képes felülmúlni: csodálatos hegyek, völgyek, színvilág, leírhatatlan, amit tapasztal az ember. A buja természetről készült képeket, amikor előveszem, akkor percekig tudom csodálni, és boldog vagyok, hogy részese lehettem – fűzte hozzá.

Bakancslistán pipálva

– A gyerekek és a munka mellett nem sok időm jut a sportolásra, azonban Ausztriában olyan szintkülönbségek vannak, hogy a gyalogtúrák során igencsak meg tudom mozgatni az izmaimat, és iszonyatosan jólesik. Hiába enduró motorral járom körbe a térséget, attól függetlenül sétálni is sokat szoktunk, hiszen a zegzugos sétányokat is fel kell térképezni. Nagyon remélem, hogy ebben az évben még nagyon sok helyre el tudok majd utazni, tervben van számos belföldi úti cél is, de külföldi is. Erdély rajta van az idei bakancslistán, szívesen kirándulnánk a Zemplén körül, valamint Bledbe is el akarunk jutni, be kell pótolni az elmaradtakat – hangsúlyozta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!