a tervek készen állnak

2020.07.17. 11:51

Várni kell még a fejlesztésre Debrecen nyugati részén

Ezreket érintene a Debrecen nyugati városrészére tervezett kerékpárutak megépülése.

20200716 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A közeljövőben bicikliút fog épülni a Kishegyesi úton. Zsáner képek a bicikliút hiányáról.

Fotó: Kiss Annamarie

Egyelőre várat magára annak a kerékpárútnak a megépítése, amely a Kishegyesi úton, egészen a Határ úti Ipari Parkig húzódna. A debreceni polgármesteri hivatal tavaly nyáron tett bejelentése szerint a tervezett kerékpárút, valamint a Kishegyesi út felújítása 2020-ban megvalósul.

Nehezen lehet közlekedni

A Napló szerkesztőségéhez eljutott olvasói jelzés alapján a szóban forgó útszakaszon kerékpárral egyre nehezebb a közlekedés, hiszen az úttesten életveszélyes haladni a forgalomban, a járdán való haladás pedig mind a gyalogút kifogásolható minősége miatt, mind a gyalogosforgalomra nézve kockázatos. Olvasónk arról is beszámolt, hogy a Kishegyesi és Határ út kereszteződésében lévő zebrán nem biztonságos az áthaladás, mivel ott nem közlekedési lámpák irányítják a forgalmat.

Fotó: Kiss Annamarie

Lapunk megkeresésére a debreceni polgármesteri hivatal jelezte, hogy a városban kiemelt jelentőséggel bírnak a közlekedés biztonságának fokozását szolgáló és az átfogó kerékpárúthálózat-bővítési projektek, így tehát a Kishegyesi úti kerékpárút megépítése továbbra is az önkormányzat kiemelt céljai között szerepel. Mint írták, a kiviteli tervek rendelkezésre állnak, azonban egyéb fejlesztésekkel történő összehangolásuk szükséges. Ilyen egyéb korszerűsítés a Derék utca – Kishegyesi úti csomópont kapacitásnövelő beavatkozása és a Kishegyesi utat keresztező 108. számú vasútvonal átépítése is.

A nyugati városrészre tervezett fejlesztések keretében több kerékpáros létesítmény kialakítása történhet meg. A Kishatár utcai, a Kishegyesi úti, a Derék utcai, a Határ úti kerékpár­utak megépítése, valamint a Kishegyesi út és a Bartók Béla utca közötti kerékpáros övezet kialakítása. Emellett a Kishegyesi út felújítása is a tervek között szerepel, melynek során az említett útszakasz burkolatának teljes felújítása tervezett a vasúti átjáró és az autópálya-felhajtó közötti szakaszon, valamint a Pósa utcai és a Határ úti kereszteződésben jelzőlámpás csomópont kiépítése valósul meg – tért ki válaszában a debreceni polgármesteri hivatal.

Hozzátették, hogy az említett építési és felújítási munkák elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás időigénye 4–6 hónap. Ezt figyelembe véve, a csatlakozó beruházások megépülte után, a lefolytatott és eredményes közbeszerzési eljárást követően indulhatnak el a munkálatok.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!