Megemlékezés

2019.05.08. 07:42

Száz évvel ezelőtt három embert gyilkoltak meg Hajdúszoboszlón

A fürdőváros három kiemelkedő személyisége lett a vörösterror áldozata 1919. április 24-én.

Fotó: Tibai Irma

Emléküket a rendszerváltás után felállított tábla őrzi a városháza falán, a megemlékezést együtt szervezi évtizedek óta az önkormányzat, a rendőrség, a református egyház és a gazdakör.

Az idén is a vasárnapi istentisztelethez igazodva tartották meg az ünnepséget, fekete lepel borította a szószéket. A szakadó eső miatt itt mondta el emlékbeszédét Bodó Sándor államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, milyen volt ez a rivális vagy annak tekintett hatalmi csoportok tagjai ellen elkövetett erőszakhullám. Szamuely Tibor és emberei a gyászos napon érkeztek páncélvonatukkal a városba, s a főtéren akasztották fel ártatlanul Fekete László polgármestert, Körner Béla malomtulajdonost és Tokay József rendőr fogalmazót. A képviselő hangsúlyozta: mondjuk el gyermekeinknek, mi történt akkor, s az emlékezés legyen figyelmeztetés is, hogy többé ilyen brutalitás ne történhessen.

Párhuzamot vont

A megemlékezésen Czető Norbert református lelkész fohászában kérte az Urat: „adj nekünk olyan feleletet a múlt történéseire, amely előre mutat, s amely egészségesebbé teszi nemzetünket minden szinten, minden pozícióban és munkakörben vagy szerepben, amibe állítottak bennünket.” Lipták József római katolikus esperes Jézus halála és a vörösterror áldozatai közt vont párhuzamot s mondott imát értük. A gyászünnepség az emléktáblánál koszorúzással zárult.

- Tibai Irma -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!