Szponzorált tartalom

2020.10.06. 06:45

A válást a gyerekek szenvedik meg a legjobban

Egy válás kétségkívül borzasztóan megviseli mindkét felet. Ha pedig gyerekek is vannak a széteső családban, a szülők elsősorban az ő érdekeiket kell, hogy szem előtt tartsák. Azonban ez nem mindig megy zökkenőmentesen…

Forrás: ALH

Vannak olyan nehéz szituációk is, amikor a két szülő nem ért szót egymással, és a gyermek elhelyezése is csorbát szenved, viszont a szülői felügyeleti jog az, ami mindkét fél szinte biztosan gyakorolhat. Kérdés, hogy milyen mértékben, feltételek szerint…

A gyerek mindent lát, hall…

Egy család életében az egyik legmegrendítőbb pillanat az, amikor a két szülő eldönti, a jövőben külön utakon szeretnék folytatni az életüket. Bár ezt feldolgozni még felnőttként is óriási trauma, egy gyerek életében maradandó törést okozhat az addig megszokott biztonsági háló, a család felbomlása. A válás az esetek nagy gyakoriságában egy nagyon nehéz és hosszadalmas folyamat. A gyerek érdekében viszont lehetőleg ne harcoljunk, vádaskodjunk nyíltan, de arra sincs szükség, hogy megjátsszuk előtte magunkat. Ne feledjük, hogy egy gyerek mindent lát, érez és meg is tanul. Csak rajtunk múlik, hogy milyen emlékei lesznek erről a mindenki számára nehéz időszakról, nem feltétlenül kell felnőttként úgy visszagondolnia rá, mint élete legrosszabb időszakára. Ha elválni szépen nem is lehet, méltósággal, a gyermek érdekeit maximálisan szem előtt tartva mégis lehet.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen a válás a gyereknek?

A gyermek szempontjából igen lényeges, hogy szülei őszintén, feszültségmentesen kommunikáljanak az őt érintő kérdésekből, rendszeresen láthassa – ha akarja- mindkét szülőt és a távolabbi rokonokat is. Ilyen szempontból a gyermekelhelyezési pereket kerüljük, amíg csak lehetséges. Amennyiben a gyermek visszautasítja a kapcsolattartást, fontos belegondolni a döntése okába. Nem akar-e bármelyik szülővel lojálisnak lenni. Amennyiben a gyermekkel (gyermekekkel) való kapcsolattartás veszélyes lenne, érdemes a lehetséges kockázatokat végiggondolni és felszámolni: például nyilvános helyen, más felnőtt társaságában találkozni. Nagyon fontos, hogy ha a gyermek tartani szeretné a kapcsolatot a szülőjével, azt megtehesse, ebben ne befolyásoljuk őt.

A felnőttek hajlamosak összetett, bonyolult helyzetnek tekinteni a válásra, míg egy kisgyerek énközpontú és konkrét, praktikus kérdései merülnek fel. A gyereket az is érdekli, hogy ezentúl neki hol lesz az ágya, vagy hogy hol fog lakni a macska.

A legfontosabb tehát, hogy a szülők megfelelően átgondolt döntést hozzanak. Később ne bizonytalanodjanak el, vagy gondolják meg magukat. Ezután pedig nézzenek szembe a saját, ezzel kapcsolatos érzéseikkel, mert ennek hiányában gyermeküknek sem fognak tudni segíteni a továbblépésben.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!