Előretörő újítások az okosodó világ felé

2019.05.20. 18:41

Előretörő újítások az okosodó világ felé

A technika rohamosan fejlődik, a kor pedig megköveteli a legmodernebb autós technológiákat, az okosvárosok létrejöttét, illetve a régen még elképzelhetetlennek tűnő 5G-hálózatot.

Egyre jobban felülmúlja az emberi képzelet határait a körülöttünk lévő technológia. A világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója ilyen tempóban fejlődik az elmúlt hónapokban annak érdekében, hogy minél magasabb szinten szolgálja ki ügyfeleit, és megfeleljen a fogyasztók legmerészebb álmainak is.

- Az egyre jobban terjedő digitalizáció a szemünk láttára gyorsítja fel az ipari fejlődést, hatalmas lehetőségeket adva a gazdasági növekedésre. A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom motorja a telekommunikációs szektor, amelynek egyik legjelentősebb képviselőjeként a Vodafone elkötelezett amellett, hogy szolgáltatásai és technológiai megoldásai révén biztonságosabb, fenntarthatóbb jövőt teremtsen – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Kipróbálhatják a távvezetést

A Vodafone jóvoltából május 25–26-án megrendezendő Debrecen Drive-ra kilátogatók kipróbálhatják az önvezető autózás felé vezető út egyik legfontosabb állomásának számító távvezérlésű gépjármű-irányítást.

A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone 5G-technológiájával valósul meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera HD-minőségben, valós időben közvetíti a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé a parancsok is 5G- kapcsolaton keresztül jutnak el. Ezáltal a sofőr számára a vezetési élmény szinte megegyezik azzal, amelyet a tényleges vezetőülésben tapasztalna. A bemutatott távvezérlésű technológia, valamint egy megbízható és kellően magas teljesítményű ötödik generációs mobilhálózat lehetővé teszi elméletileg bármely gépjármű, akár kamionok vagy daruk irányítását is. A jövőben várhatóan számos feladatot lehet majd ellátni távvezérlés segítségével, akár távműtétekre gondolunk, akár járművek, építőipari bázisok távolról történő építésére és karbantartására, de jelentős fejlődést hoz a távoli vezérlés lehetősége az ipari gépek és a drónok világában is.

Első lépés az okosvárosok felé

A jövőben fel kell készülnünk az okosvárosok létrejöttére is, hiszen a Vodafone Magyarország az IoT-megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a városokat a profi infra-struktúrához. A szolgáltató egyik ilyen innovációja, a keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó parkolószenzor, amely Magyarországon elsőként Budapest V. kerületében kapott helyet, ahol 135 szenzor telepítésével egyedülálló közlekedési infrastruktúra épül.

Egyedülálló távvezetés a régió legnagyobb járműipari seregszemléjén, a Debrecen Drive-on a Drive Katlanban, a Vodafone standjánál.

(hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!