PR cikk

2019.10.15. 15:16

Hívatlan vendégek a házunk körül

A hideg idő beálltával a rágcsálók behúzódnak a földekről, ennivaló és meleg reményében a lakott területeken, a házaknál keresnek menedéket. Nappal nem láthatók, ezért nehéz tetten érni őket.

Csak a károkozásokból következtethetünk arra, hogy kikkel is van dolgunk. Megrágcsálják a gyökereket, ellopják a betakarított termést, feltúrják a földet, és még sorolhatnánk a károkat, amit ezek az élőlények okoznak. A védekezés ellenük nem könnyű, de nem is megoldhatatlan feladat.

Milyen rágcsálók ólálkodnak a ház körül?

A leggyakoribb rágcsálók, akikkel találkozhatunk otthonunk körül: a mezei pocok, mezei egér, vakond. A városokban a patkány, nyest, és az egér okoz bosszúságot. Fontos, hogy minél előbb megkezdjük a védekezést ellenük, mert jó az alkalmazkodóképességük, és kedvező feltételek mellett rendkívül szapora állatok. A legkisebb réseken is beférnek, így könnyen bejutnak a lakásokba is. Érdemes a szellőzőrendszert időnként ellenőrizni, hogy jól záródnak-e.

A patkány a legkártékonyabb mind közül, mert az elektromos vezetékeket is meg tudják rágcsálni, ezen kívül súlyos fertőzéseket is terjeszthetnek.

Az egerek ellen jó szolgálatot tehet a macska, azonban nem minden háznál tartanak macskát. Nagyon fontos, hogy ahol egy egeret találunk, ott több is van. Átrágja a dobozokat, falakat.

A nyest az autókba, padlásokba férkőzve okoz bonyodalmakat. Megrágcsálja a kábeleket, a szigetelést. Szereti a gyümölcsöket, de a kisebb állatokat is. Rendkívül ravasz állat, ami még a macskától sem riad vissza.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A rágcsálók elleni védekezésben van néhány alapszabály. Először is tegyük rendbe a környezetünket. Lomtalanítsunk, ne tároljunk felesleges hulladékot a fészerben sem. Rendszeresen ürítsük a kukákat, mindig zárjuk le a fedelét, ügyeljünk, hogy ne kerüljön mellé szemét.

Ne hagyjuk a földön a betakarított terményeket, mert azok éléskamraként szolgálnak a rágcsálóknak. A komposztáló ládát takarjuk le. Otthonunkban ne hagyjunk elöl semmilyen élelmiszert, amit lehet, tegyünk légmentesen zárható edénybe. A morzsákat mindig takarítsuk fel. A háziállatok tálkáit is mossuk el estére, ne hagyjunk benne maradékot.

Fontos megemlíteni, hogy a rágcsálók elleni védekezésben nincs biztos módszer. Érdemes ezért vegyíteni a különböző megoldásokat a biztos siker érdekében.

Válasszon a VasMuszakiBolt.hu-tól egérfogót, illetve patkányfogót, hogy többé ne legyen gondja ezekre a rágcsálókra!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!