PR cikk

2020.01.17. 10:50

Így kezdheted el Te magad is az animáció készítést

Érdekel az animáció készítés, de bizonytalan vagy a kezdést illetően? Könnyebbé tenné a dolgod, ha pontos ismereteid lennének a beszerzendő kellékekről, illetve a kezdeti lépések javasolt sorrendjéről?

Ebben a cikkben igyekszünk egyszerűbbé varázsolni a helyzeted, vagyis bemutatjuk neked az animáció készítés elsajátításának a kezdeti lépéseit. Megismerheted a tanuláshoz használható legjobb programokat, az eszköz igényt, valamint az első próbálkozások időrendjét is.

Elkezdeni egyszerűbb, mint gondolnád

Amennyiben kedvet kaptál az animáció készítés kipróbálásához és megtanulásához, akkor egész könnyen hozzá is foghatsz az első lépésekhez. A kezdetekhez ugyanis nem kell félre tenned egy komolyabb összeget, csúcsszuper számítógépet sem szükséges vásárolnod, és még a rajztudás sem számít alap feltételnek.

Ha ránk hallgatsz, akkor a tanulási folyamatot a 2D animációval kezded el. A 3D animációval összevetve itt ugyanis sokkal átláthatóbb lesz számodra a terep, előbb jönnek majd a sikerélmények, és kevesebbe is fog kerülni az elsajátítás.

A következőkre lesz szükséged a kezdeti lépéseknél

Animációs program mindenképpen kelleni fog, célszerű kapásból a leginkább felhasználóbarát változattal kezdeni. Így szoftver oldalról is támogatott lesz a folyamatos fejlődésed. Az Animate CC (Flash) nem véletlenül számít népszerűnek a kezdők részéről, ezért nálad is beválhat.

Gyorsan tudsz vele tanulni, ráadásul az ára is kedvező. Némileg magasabb összegért cserébe érhető el a Toon Boom Harmony, ugyanakkor tökéletesen meg fog felelni az igényeidnek. Olyannyira, hogy a használatával el tudsz jutni a professzionális szint kapujába is.

NASA-szintű számítógép nem fog kelleni a programok futtatásához, egy normál asztali gép vagy laptop tökéletesen megteszi. Egy úgynevezett digitalizáló táblát viszont célszerű beszerezni, méghozzá a rajzok elkészítéséhez. Ezzel a kellékkel játszi könnyedséggel húzhatod majd a vonalakat, mintha csak egy papírlapon tennéd.

Az animáció készítés tanulásának az első fázisa

Ötletgyűjtéssel és tervezéssel érdemes indítanod, hogy összeálljon a fejedben egy történet. A storyboardhoz nyugodtan csinálhatsz skicceket is.

Amint ezzel megvagy, akkor jöhet a háttér megrajzolása. Úgynevezett key-kre és in-betweenekre osztható fel a mozgás a 2D animációban. A kettő közül a fontosabb, szélső mozdulati elemek, a key-k megrajzolását javasolt megcsinálni először.

Ezt követően jöhetnek az összekötő in-between elemek, majd pedig nyugodtan áttérhetsz a mozdulatok tökéletesítésére. Az alkotás folyamata egyszerűbbé válik, ha előzetesen írsz forgatókönyvet is. A videóhoz szándékozott szöveget és hangot szintén az utolsó fázisban célszerű hozzáadnod az animációhoz.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!