PR cikk

2020.04.08. 09:40

Mekkora biztonságot jelent a szájmaszk viselése a koronavírussal szemben?

A szájmaszkok iránt mutatkozó egészen élénk keresletet figyelve egyáltalán nem biztos, hogy mindenki pontosan tisztában van a maszkok által biztosított védelem szintjével. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön cikk keretei között foglalkozzunk a témakörrel.

Megmutatjuk tehát, hogy mennyire is védenek minket a beszerezhető maszkok, egyúttal arra is rávilágítunk, hogy milyen egyéb teendőkre van még szükség a fertőzések elkerülésének céljából.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen arcmaszkot viselünk

Fontos különbséget tenni az eltérő besorolású arcmaszkok között. Az úgynevezett FFP3 vagy N95 besorolású változatok beszerzése és viselése jelentheti azt a védelmi szintet, ami a koronavírussal szemben is eredményes lehet.

Merthogy az FFP3 és N95 minősítéssel rendelkező változatok képesek csak megfelelő hatékonysággal kiszűrni a levegőben szálló apró kórokozókat. A hagyományos egészségügyi maszkok ezzel szemben főként akkor segítenek, hogyha már magunkon érzünk tüneteket.

A hagyományos arcmaszk tehát nem jelent hathatós segítséget a fertőzés elkerülésében, ellenben a viselése hozzájárulhat ahhoz, hogy másokat ne fertőzzünk meg.

Figyelni kell az arcmaszk rendeltetésszerű használatára

Arcmaszk felvételekor mindig figyelni kell rá, hogy a kezeink tiszták legyenek. Mossuk át őket alaposan vízzel és szappannal. Hogyha kézmosásra nincs lehetőségünk, akkor dörzsöljük át a kézfejeket legalább 60%-os alkoholtartalommal rendelkező kézfertőtlenítővel.

A maszkot úgy vegyük fel, hogy a száj és az orr környékére szorosan illeszkedjen, vagyis ne maradjanak hézagok az arcunk és az anyag között. Miközben a maszk rajtunk van, ne tapogassuk annak a külső felületét, és az arcunkat se fogdossuk.

Az eldobható arcmaszkot a használat után ki kell dobni egy zárható szemetesbe. Amennyiben mosható változatot használunk, akkor az alapos fertőtlenítést és tisztítást mindenképpen végezzük el a következő használatot megelőzően.

Már azzal is sokat segítünk, ha otthon maradunk

A megfelelő minőségű arcmaszk rendeltetésszerű használata segítséget jelenthet a koronavírus elleni hatékony védekezésben, ugyanakkor csodaszernek semmiképpen nem minősül mindez.

A járvány féken tartásához akkor tudunk kellőképpen hozzájárulni, hogyha betartjuk az ajánlott higiéniai szabályokat, és minimalizáljuk a társas érintkezéseket. Csakis a legfontosabb élelmiszerek és egészségügyi készítmények beszerzésének céljából menjünk boltba, és az otthonunkat is csak indokolt esetben hagyjuk el.

Hiába ugyanis a legjobb minőségű arcmaszk, ha nem tartjuk be a korlátozó intézkedéseket. Türelemre és felelősségteljes gondolkodásra van most szükség, csakis így tudunk minél hamarabb túllendülni a kialakult helyzeten.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!