PR cikk

2019.08.23. 13:20

Mit tehetünk, ha penész jelent meg a falon?

A penészes fal látványa egyszerre ijesztő és visszataszító. Utólagos profi szigeteléssel megszüntethető, de legalábbis jelentősen csökkenthető a hőhidak hatása, amely a páralecsapódást okozza – s így közvetve a penészesedést is.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem lehet rögtön belevágni a szigetelésbe (akár azért, mert nincs rá keret, akár azért, mert több lakótársat is meg kell győzni a helyzet súlyosságáról), akkor sem nézhetjük tétlenül a penészt. Már csak azért sem, mert súlyos betegségek előidézője lehet: először csak légúti irritációt, orrdugulást, köhögést okoz, majd idült arcüreggyulladás, asztma is kialakulhat.

De akkor mit tehetünk addig, míg a szigetelésre várunk?

El kell távolítani a penészt. Most már többféle penész elleni készítményt is lehet kapni, melyek igen hathatós segítséget nyújthatnak a foltok elleni harcban. Nagyobb barkácsáruházakban arra is van lehetőségünk, hogy egy helyen megvegyünk mindent, amire a fal foltmentesítéséhez szükségünk lesz: penész elleni lemosó folyadékot, penészgátló falfestéket, eszközöket.

Támadásba is lendülhetünk: első lépésként ajánlott penészölővel kezelni a felületet. Használatukkor erősen ajánlott gumikesztyűt – és kiterjedt foltnál akár arcmaszkot is viselni. Feltétlenül tartsuk be a használati utasítást! Általában ezeket a vegyszereket rá kell permetezni a penészes felületre és a várakozási idő letelte után el lehet onnan távolítani törlő ruhával, szivaccsal.

Ezt a fertőtlenítő kezelést érdemes még egyszer megismételni. Ezek a gombaölő szerek valóban képesek eltávolítani a penészfoltokat, de ezzel még csak a csatát nyertük meg!

A falfelület száradása után jön a második lépés: a penészedést gátló festék felhordása, hogy megakadályozzuk a gomba visszatérését. A festéket nem csak a korábbi foltokra, hanem azok köré is (kb. 15-20%-kal nagyobb felületre) érdemes felvinni.

Mit tehetünk még?

A penész megjelenésének kedvez a túl magas páratartalom is. Ha az otthonunkban az ideális 40-60%-os relatív páratartalomnál magasabb ez az érték, az szintén kedvez a penész visszatérésének.

Hogyan csökkenthetjük a páratartalmat?

  • A gyakori szellőztetés az egyik legfontosabb: nyissuk ki gyakran az ablakot, szellőztessük át jól az otthonunkat, hogy elkerüljük a túlzott párát.
  • Próbáljuk visszaszorítani a páraképződést: zuhanyozzunk rövidebb ideig, centrifugázzuk a ruhákat nagyobb fordulatszámon, esetleg használjunk szárítógépet, és főzéskor tegyünk fedőt az edényeinkre.
  • Használjunk páramentesítőt: segíthet tartósan rendezni a páratartalom kérdését! Az elektromos páramentesítő gombnyomásra működésbe, lép és hatékonyan eltávolítja a felesleges nedvességet a levegőből. Az optimális páratartalom nagy segítség a penész elleni harcban!
  • Használjunk légtisztító berendezéseket, melyek képesek érzékelni a penész spórákat és az egyéb szennyeződések mellett kiszűrni őket a levegőből.
  • A penészfolt eltávolítása azonban nem maradhat tartós, ha a falak nincsenek megfelelően szigetelve és hőhíd van a szerkezetben! Ne elégedjünk meg a foltok eltávolításával, tegyünk határozott lépéseket a probléma okának megszüntetésére! Hívjunk szakembert a szigetelés helyrehozásához és gondoskodjunk a lakás ideális páratartalmáról, mert így elejét vehetjük az újbóli penészedésnek.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!