HAON - PR cikk

2019.05.30. 15:26

Népbetegségek a mozgáshiány miatt

Nincs ezen mit szépíteni: évek hosszú kutatási eredményei, felmérései bizonyítják, hogy a magyar lakosság nagyon nagy százaléka túlsúlyos. És nem szeret mozogni.

Amellett, hogy esztétikailag senkin sem mutatnak jól a pluszkilók és a tunyaság, lustaság sem túl vonzó tulajdonság, az elhízás és a mozgáshiány következtében számos súlyos betegség is kialakulhat, amiket gyakoriságuk miatt már népbetegségként szoktunk emlegetni.

Az elhízás és a mozgásszegény életmód nemcsak a várható életkort csökkenti, de a különféle szív- és érrendszeri megbetegedésekért felelős, a magas vérnyomásért, a cukorbetegség kialakulásáért és az ízületi problémák megjelenéséért is.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy egy kis mozgással és néhány kiló leadásával máris megakadályozhatjuk vagy enyhíthetjük súlyos egészségügyi gondjainkat. Például már egy napi félórás, nem túl megerőltető séta jótékonyan hat az anyagcserére, a vérnyomásra és az elhízás következtében kialakult gerinc- és hátfájdalomra is.

Nem mozogsz eleget? Nagy valószínűséggel, ezekkel az egészségügyi problémákkal (idővel) szembe kell nézned!

Cukorbetegség

A fejlett gazdaságú országok lakosainak körében a cukorbetegség a legismertebb népbetegségnek számít, ami már nemcsak az időseket veszélyeztetni. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának döntő tényezője a túlzott táplálékfelvétel, és az elhízás, valamint a nagy mennyiségű finomított szénhidrát, cukor fogyasztása, ami sem fiatalnak, sem idősnek nem tesz jót. Ha pedig mindehhez hozzájön még egy mozgásszegény életmód, szinte biztos, hogy utolér a cukorbetegség. A bőr, a látóideg, a vese és a végtagok érzéseit közvetítő idegek éppúgy megsínylik az egészségtelen cukorfogyasztást, mint ahogy az is elrettentő példa, hogy a diabéteszeseknek nagyobb eséllyel kell szembenézniük valamilyen végtagi amputációval, mint egészséges társaiknak. Az amputációt követően pedig lábszár- vagy combprotézis beépítésére kerül sor.

Ízületi és gerincproblémák

Komoly megterhelésnek tesszük ki ízületeinket, ha nem mozgunk, viszont csak gyarapszik a súlyunk. Ilyenkor elsősorban a térdek és a csípő ízületei, valamint a gerinc károsodik legnagyobb mértékben. Az elhízás következtében felborul a test normál statikai egyensúlya, máshová esnek a súlypontok, így egyre több kellemetlen fizikai panasszal kell szembenéznünk. Hát- és derékfájás, gerincgondok, lábproblémák, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Érrendszeri traumák (agyvérzés, szívinfarktus)

Megváltozik a vér összetétele az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében. A vérzsírok illetve a vér koleszterin összetétele úgy alakul, hogy idővel az érfalakon lerakódások keletkezhetnek. Az érfalak rugalmassága csökken, az erek belső átmérője szűkebbé válik, ez pedig növeli a vérnyomás kockázatát.

Gyenge immunrendszer, stresszbetegségek

A mozgáshiány köztudottan gyengíti az immunrendszert, fogékonyabbá tesz a fertőző és daganatos betegségekkel szemben. Ráadásul az, aki nem mozog eleget, stresszesebben viseli a mindennapokat is, hiszen nincs mivel levezesse a felgyülemlett feszültséget.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!