Gazdaság

2019.09.26. 10:07

„Takarékos” acélépületek

Újrahasznosíthatóság, gyors és hulladékmentes kivitelezés, energia- és anyagtakarékosság – a kor kihívásainak megfelelően ezek a tényezők különösen felértékelődnek, ha ipari vagy mezőgazdasági célú építkezésről van szó. Elvégre a gazdaság fejlődésének nem kell egyet jelentenie a környezetterheléssel.

Erre törekszik a belga világcég, a Frisomat is, mely a legváltozatosabb célokra kínál acélcsarnokokat. A hálózat magyar tagjának siófoki irodájában kis létszámú, jól képzett szakembercsapat Magyarország minden megyéjébe értékesít, forgalmaz, telepít jellegzetes könnyűfémszerkezetes épületeket. A náluk is tapasztalható bensőségesség, családias hangulat a céges kultúra része, hiszen a több mint 450 szakembert foglalkoztató Frisomat nemzetközi cégcsoport családi vállalkozásként indult, és mindmáig tőkeként kezeli az emberi kapcsolatokat.

A kezdetek: gömbölyű hátú tárolók a belga tájban

1978-ban egy fiatal mérnök, Guy Somers merész álmokkal vágott bele a vállalkozásba: a Frisomat alapítójának újítása egy gyorsan telepíthető, egyszerű, előregyártott íves acélcsarnok volt, amit elsősorban a mezőgazdaság szereplői számára kínált. A megkapóan egyszerű építményt szinte bármilyen terepre bámulatosan gyorsan fel lehetett húzni, ráadásul az ára is jóval kedvezőbb volt a gazdák számára, mintha hagyományos módszerekkel építettek volna például egy magtárat vagy géptárolót. A gömbölyű hátú acélcsarnokok hamar ellepték a belga tájat, és a külföldi megrendelők figyelmét is felkeltették – a Frisomat pedig a nyolcvanas években betört a nemzetközi piacra. Folyamatos innováció nélkül azonban a történet valószínűleg itt meg is feneklett volna. A vállalatcsoport nemcsak a gyártástechnológiát és magát a terméket fejlesztette, hanem a minőségbiztosításra, a kutatásra, a kapcsolati tőkére is komoly energiákat fordít.

Az egyre kreatívabb, egyedi igényre szabható épülettípusokat forgalmazó belga cég ma már három országban rendelkezik termelőegységgel, és 14 országban – közte Magyarországon – működteti leányvállalatait. A Frisomat csarnokaiból ma már világszerte több mint 41.000 magasodik. Hazánkban 1991 óta a megrendelők maximális megelégedettsége mellett értékesített és megvalósított könnyűfémszerkezetes épületek száma immár 1500 fölött van – árulta el Raport László, a cégcsoport magyar tagjának ügyvezetője.

Energia, idő, anyag – ne pazaroljuk

A minőség, megbízhatóság, gazdaságosság hármas egysége gyors kivitelezéssel párosul, s ez a céget különösen vonzóvá teszi a magyar megrendelők szemében. Még az aratás előtt szükség van egy új magtárra? Semmi gond, hiszen pusztán öt-hat hetes építkezéssel kell számolni annak, aki a Frisomattal építteti meg! A „hamar munka ritkán jó” szabályra rácáfolva a végeredmény egy stabil, magas színvonalú acélcsarnok lesz, ami évtizedekig megbízhatóan szolgálja a gazdaságot.

Bár a Frisomat fő profilját a megrendelői igényre szabott típusépületek forgalmazása jelenti, több sikeres egyedi projekt is színesíti a referenciát: ilyen az 1998-as lisszaboni világkiállítás belga pavilonja, vagy az esténként látványos fényjátékkal színesített Pagaddertoren nevű torony Antwerpenben, melyet Frans Van Praet tervezett. Évről évre a Frisomat gondoskodik arról is, hogy Nyugat-Flandria legnagyobb városa, Bruges turistaattrakciója, a jégszobor kiállítás alkotásai tágas, hűtött átmeneti csarnokban találjanak otthonra.

Az acélcsarnokokat gyártó ipari építők közül fenntarthatósági szemléletével is kiemelkedik a Frisomat: a gyártás során villamosenergia-igényük 50%-át napelemekkel fedezik, az acél profilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használnak, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon: az épületekhez 30%-kal kevesebb acél szükséges, mint a hasonló méretű, hagyományos csarnokokhoz.

Ez úgy lehetséges, hogy a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben. Az energia- és anyagtakarékosság jegyében a profilokat és burkolólemezeket a legkevesebb gyártási hulladékkal állítják elő, majd pontosan annyi építőanyagot szállítanak a helyszínre, amennyire szükség van az adott épülethez. Ezáltal a megrendelőnek sem kell építési törmelék halmokban botladoznia az építkezés befejezése után!

Csavaros megoldás

A Frisomat sokféle igényre ad megfelelő megoldást. Építenek szénatárolót, félig nyitott lovardát, fedett sportpályát, szabályozható belső hőmérsékletű élelmiszerraktárt, ömlesztett árú tárolására alkalmas tárolót, de repülőgéphangárt, üzemcsarnokot és szerelőműhelyt is. Ezt a sokoldalúságot az teszi lehetővé, hogy az acélprofilok csavarozással – gyorsan, egyszerűen és gazdaságosan – szerelhetők össze. A csavarozás fölöslegessé teszi az acélt és a horganyzást károsító hegesztést, így tartósabb a végeredmény, bónuszként a szerelési folyamat gyors és nem jár túlzott zajjal.

A szerkezetek az acélprofilos kialakításnak köszönhetően szinte bármekkorák lehetnek: akár több ezer négyzetméteres komplexum is épülhet ezzel a technikával, ám az alaptípusok között találhatunk „mindössze” garázsméretű épületet is. Akinek tehát csak egy géptárolóra, kisebb raktárra vagy műhelyre van szüksége, akár a meglévő telephelyét is bővítheti egy kisebb acélcsarnokkal, de lehet nagyot álmodni a „kert végébe” felhúzott, mikrovállalkozásnak otthont adó acélépülettel is.

Magyarországon a Frisomat megrendelői körét eleinte a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan túlnyomórészt az agrárágazat szereplői adták; a mezőgazdaság versenyképességét javító támogatásoknak, pályázatoknak és a bővülő költségvetési keretnek hála valószínűleg a jövőben is lesznek ezen a területen a Frisomat segítségével megvalósuló beruházások. Az utóbbi években azonban a kereskedelmi, ipari, kisipari vállalkozásoktól és cégektől érkező megrendelések felé tolódott ki az arány, mutatva, hogy gyorsan felépülő, költséghatékony és stabil épületekre a gazdaság szinte minden területén szükség lehet.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!