Karrier

2019.06.24. 14:52

Valós szakmai tapasztalatokra építik a leendő logisztikai utódpótlást

Idén is folytatódott a Trans-Sped Csoport és a Debreceni Szakképzési Centrum Együttműködése, melynek köszönthetően júniusban hat logisztika szakos tanár egyhetes vállalati továbbképzésre kapott lehetőséget.

A Trans-Sped 2018-ban alapította meg akadémiáját, amely során a logisztikai nagyvállalat a legfrissebb iparági technológiákba és megoldásokban nyújt betekintést. A cél, hogy a logisztika szakos tanárok első kézből származó információkkal frissítsék a tananyagaikat és megismerjék a mindennapok során felmerülő valós logisztikai problémákat. A debreceni székhelyű cég a gyakorlatban is bemutatja számukra a telephelyen zajló raktározási, szállítmányozási, fuvarozási és vámügyintézési folyamatokat. Az együttműködés eredményeképp a diákok, magasan képzett oktatók segítségével olyan tudásra tehetnek szert, amely felkészíti őket a munka világára és az iskolapadból kikerülve nem érheti majd őket váratlan helyzet vagy feladat.

Barna Judit, a DSZC HR igazgatója a Trans-Sped kamionjába száll be éppen.

Fontos a folyamatos és minőségi fejlődés

– Ha szakképzésre gondolunk, akkor mindig az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk azt, hol fog ténylegesen hasznosulni a megszerzett tudás. A tudás hasznosulásának nagy lehetősége ez a vállalat csoport. Hogyha meg van a cél, akkor a gyerekek számára meg is tudjuk fogalmazni ezt, így van értelme a képzésnek. Ez azért nagyon fontos, hiszen így egészen más motivációval tudjuk megszólítani a diákokat a szakképzésben. A cél pedig nem más, mint egy nagyszerű logisztikai vállalat. Ugyanakkor fontos, hogy a szakképzésbe bevonzott diákokat magas színvonalon tudjuk kiszolgálni, nem tehetjük meg azt, hogy ne a legjobbat adjuk. Ennek a legfontosabb forrása a felkészült pedagógus kolléga. Bárki bármit mond, a technológia megújulás nem érvényesíthető az osztályteremben és a gyakorlati foglalkozások során. Ez csak egy eszköz, támogató. A pedagógusok motivációja és magas tudás szintje kulcsfontosságú. Ha van kellő motivációja és szaktudása egy oktatónak, akkor beszélhetünk csak igazán minőségi szakképzésről. A Debreceni Szakképzési Centrumnak tehát kiemelkedő célja a minőségi szakképzés erősítése. A tanulók számára a vállalati elvárásokkal harmonizáló tudást kívánunk átadni, mely csak piacvezető cégek közreműködésével történhet meg. A minőségi szakképzés és a tanulói fejlesztés legfontosabb tényezője a modern tudással felvértezett tanár. A pedagógusok vállalatspecifikus szemlélete és naprakész információbázisa képezi tehát azt az alapot, melyre építkezve az oktatás minősége és a tanulói karriermenedzsment is egyaránt fejleszthető. Ezt a tudást folyamatosan frissíteni, bővíteni kell, melyben hatalmas segítséget nyújt a Trans-Sped Akadémia – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellára.

Kulcsfontosságú az utódnevelés

Az egyhetes továbbképzés június 17. és 21. között zajlott. A Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából, a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumból, illetve a Debrecen SZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumából érkező tanárok a Trans-Sped üzletágainak és a back office területek munkájával, napi operatív feladataival ismerkedtek meg. Ennek során a termelési logisztikai, a fuvarozási és szállítmányozási, vám és raktárlogisztika üzletágakat ismerhették meg a tanárok, valamint e területek pénzügyi, minőségirányítási, jogi és HR támogatását tanulmányozhatták interaktív formában, életszerű példákon keresztül.

– Egyre nagyobb lehetőséget látunk abban, hogy támogassuk a logisztikát oktató intézményeket, hiszen folyamatosan növekvő logisztikai szolgáltatóként a szakmai utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú az iparágban. Azon dolgozunk, hogy bővítsük azokat a területeket, ahol átadhatók ezek a piacképes ismeretek: legyen szó nyílt napokról, saját szakmai rendezvényekről, vagy szakmai gyakorlati helyek biztosításáról. Emellett örömmel látjuk, hogy a diákokat megszólító események mellett a tanárok is szívesen fogadják a Trans-Sped Akadémia képzési programját, mely az aktuális ismeretek magas szintű átadását teszi lehetővé – tette hozzá Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Csoport ügyvezetője.

Fülöp Zsolt, a Trans-Sped ügyvezetője és Kelsánszky Mária, HR igazgató átadják a Trans-Sped Akadémia oklevelét.

Az együttműködési folyamat pedig itt nem fog megállni. A tervek szerint a logisztikai oktatás javítását célzóan az eddigi együttműködést közös pályaorientációs előadásokkal és a szakmai gyakorlati lehetőségekkel is tervezik bővíteni.

(PR cikk)

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!