PR cikk

2019.12.10. 20:40

Változtassa elbűvölő élménnyé az idejét!

Napi egy csésze kávé hasznosabb lehet az Ön számára, mint egy marék gyógyszer. Annak ellenére, hogy a kávénak a szervezetünkre gyakorolt hatása már régóta vita tárgyát képezi a közvéleményben.

A kávé jó hatásai mellett érvelők kiemelik antioxidáns hatását és az agy éberségének a növelését. A legújabb tudományos kutatások a kávé számos jó hatásáról számolnak be a kávé kedvelői számára.

Tekintsük át együtt az alábbi 6 jó hírt arról, hogy miért egészségesebb a kávé fogyasztása, mint azt eddig gondoltuk volna:

1. A kávé az antioxidánsok kiváló forrása

A kávé több antioxidánst tartalmaz mint a zöld tea vagy a kakaó, amelyek antioxidáns tartalma szintén kimagasló. Számos tanulmány megállapítja, hogy a kávé egyes fogyasztók számára az elsődleges antioxidáns forrást jelenti.

Hogyan működik mindez? Az antioxidánsok azzal segítik az egészségünk megőrzését, hogy a sejteket védik a sérülésektől. Feltételezhető továbbá, hogy a csaknem kizárólag a kávéban jelenlévő klorogénsav, amely egy szintén rendkívül fontos antioxidáns, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

2. A koffein erősíti a rövid távú emlékezetet

Úgy tűnik, hogy a koffein jó hatással van az agynak az emlékezetért és összpontosításért felelős területeire is, növelve ezzel a rövid távú emlékezetet, bár még nem teljesen tisztázott, hogy milyen hosszú ideig tart a hatása, vagy miben különbözhet az egyes személyek esetében.

3. A kávé védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás elől

A rendszeres kávéfogyasztás az agytevékenység és a memória rövid távú ösztönzésén kívül segíthet az Alzheimer kórral összefüggő kognitív hanyatlás és más mentális leépülést okozó betegségek megelőzésében is. Egy ígéretes finn tanulmány készítésénél a tudósok megállapították, hogy napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer kór és az időskori demencia kockázatának 65 %-os csökkenésével. Érdekesség, hogy a tanulmány készítői a kávéiváson kívül a teafogyasztásnak a kognitív hanyatlásra való hatását is vizsgálták, ez esetben viszont semmilyen összefüggést nem találtak.

4. A kávé jó hatást gyakorol a szívre

Természetesen akkor, ha kellő mértékben fogyasztjuk. A világban számos tanulmány készült, amelyek igazolják, hogy a kávé azzal is támogatja a szív egészségét, hogy védi az ütőereket a gyulladások okozta sérülésektől. Sok esetben azonban az egészségre gyakorolt jó hatás a kávé minőségétől és elkészítésének módjától is függ. Annak érdekében, hogy ezeket a lehetőségeket egybe foglaljuk és ne kelljen naponta ellátogatni a kávéházba, érdemes az otthoni kávéfőzéshez kiváló minőségű kávéfőzőt választani.

5. A kávé korlátozhatja egyes rákbetegségek kialakulását

Egyes tanulmányok megerősítették, hogy a kávéban jelenlévő polifenolok és növényi eredetű antioxidánsok azzal segítenek a rákbetegségek megelőzésében, hogy feltételezhetően mérséklik azokat a gyulladásokat, amelyek felelőssé tehetők a daganatoknak a testben történő kialakulásáért.

6. A kávé elűzi a depressziót

Számos tanulmány rámutat, hogy a kávéivás összekapcsolható a depresszió kisebb mértékben történő előfordulásával, nők és férfiak esetében egyaránt. Széleskörben elterjedt vélemény az is, hogy a kávé szerelmeseinél 20 %-al kisebb a depresszió kialakulásának a kockázata azokkal szemben, akik nem fogyasztanak kávét. Mindezért a kávéban lévő koffein a felelős, amely a fogyasztáskor aktiválja a hangulatunkat szabályozó neurotranszmittereket, ideértve a dopamint és a szerotonint is.

Amint láthatjuk a kávénak a nagyszerű ízén és feledhetetlen aromáján kívül a szervezetre gyakorolt számos jó hatása van, ezért a mértékkel történő fogyasztása helyénvaló, de ne feledje, hogy a kávékészítésnél csupán kiváló minőségű kávéfőzőt érdemes használni.

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!