Bulvár-celeb

2024.03.29. 05:00

Nagyobb, gyorsabb és szokatlan külsejű - ha ilyen kullancsot talál, az nem jó jel

A korai tavasz miatt idén a szokásosnál hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok megjelenésére hazánkban.

MW

Itt a tavasz, és vele a kullancsszezon kezdete

Forrás: Getty Images

A tavaszias időjárás kihat a kullancsok gazdaállataira, így magukra a vérszívókra is, emiatt idén az őshonos és a behurcolt fajok egyaránt korábban jelenhetnek meg Magyarországon - írja az MTI a HUN-REN Ökológiai Központ közleménye alapján.

Az Ökológiai Kutatóközpont 2021-ben indította el Kullancsfigyelő programját, amelynek célja a klímaváltozás hatására Magyarországon is megjelenő nem őshonos - különösen a Hyalomma - kullancsfajok vizsgálata. Ezek a fajok sokféle kórokozót terjeszthetnek, mint például az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa.

Tick (Hyalomma lusitanicum), male
A Hyalomma nagyobb és gyorsabb, mint a nálunk őshonos kullancsok
Forrás: Getty Images

Nem mindegyik utazik

Az elmúlt három évben a közösségi kutatási program segítségével több száz lakossági bejelentés érkezett a kullancsfigyelő.hu portálra, és összesen 14 Hyalomma-egyedet sikerült begyűjteni az ország különböző pontjairól. A kullancsok többségét nagytestű emlősökön találták. 

A beérkezett példányokat jelenleg is vizsgálják, ugyanakkor a krími-kongói vérzéses láz vírusa eddig egyikben sem volt kimutatható.

A közlemény szerint azokat az egyedeket vizsgálják kiemelten, amelyeket már a tavaszi hónapokban sikerült azonosítani, mert ez arra utalhat, hogy a kullancs nem egy vándormadárral érkezett az országba, hanem itt telelt át, vagy akár itt is kelt ki. A vándormadarak nem hordozzák a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ezért kicsi az esély egy fertőzött kullancs hazai megjelenésére.

Szokatlan külső

A Hyalomma kullancsok nagyobbak és gyorsabbak a Magyarországon megszokott kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. 

Eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ugyanakkor a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra.

A kutatók továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záró tégelyben, és jelezzék a kutatóknak. Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában