Rákóczi szülőföldjén

2024.06.25. 11:40

Magyarországon tartják idei táborukat a kárpátaljai népzenészek és néptáncosok

Elkezdődött a XXVIII. Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábor Sátoraljaújhelyen. A jelenlegi helyszín kiválasztására az ukrajnai helyzet miatt került sor, de az idei találkozó is hűen követi a hagyományos helyszínen, a kárpátaljai Tiszapéterfalván tartott korábbi táborok szellemiségét.

MW

Több száz kárpátaljai gyermek vesz részt a háború miatt idén Sátoraljaújhelyen megrendezett táborban

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

Fotó: Becske Adrienn

Az idei tábort június 23. és 29. között tartják meg a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban, a rendezvény szervezője a Kárpátalja Népi Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja, valamint a Pál család. A tábor szakmai vezetője Pál István Szalonna.

Az eseményen 360 résztvevőre – néptáncegyüttesekre, népzenészekre, népművészettel foglalkozókra és az őket kísérő felkészítő tanárokra és oktatókra – számítanak. Az említett létszámból háromszázan Kárpátaljáról, mintegy félszázan Magyarországról érkeznek, a Szilágy megyei Zilah egy ötfős csapattal képviseli a Partiumot.

A tábor nem pihenőhely, hanem edzőtábor, ahol alapkövetelmény a szakmaiság. A gyerekeket jutalomból hívtuk meg. Az érkezők egy része állandó résztvevője a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának, rajtuk kívül azokra a fiatalokra is számítunk, akik a különböző megméretéseken, mint például a Szól a fülemüle tehetségkutatón, vagy az Által mennék én a Tiszán népdaléneklési versenyen kiemelkedő eredményeket értek el

– hangsúlyozza Pál Katalin hálózati szakreferens, táborvezető.

A tábor menetrendje évek óta nem változik. Reggel 9-től este 6 óráig a résztvevők – hangszeres népzenei, néptánc-, népiének-, kézműves- – foglalkozásokon vesznek részt. A hétfői és pénteki nap kissé eltér e beosztástól, mivel a hét első napját a megnyitó kezdi, este pedig a mentorprogramban résztvevő együttesek találkozóját szervezik. A bemutatkozást szakmai megbeszélés, értékelés követi. A pénteki nap középpontjában a táborzáró áll.

A tánctáborban készült képeket itt tudja megtekinteni:

Különleges kulturális eseménynek tekinthető a Kárpátalja Néptáncegyüttes csütörtök esti fellépése a Kárpátalja hangjai című produkcióval. Az egyetlen kárpátaljai félhivatásos együttes tagjainak háromnegyed része Magyarországon él, és e körülmények között szereplésük mind a színpadra lépőknek, mind a gyerekeknek igazi élményt jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában