így is lehet

2019.10.05. 12:02

Kávékapszulák újragondolva: környezetbarát hobbit választott a Debreceni Törvényszék dolgozója

Fotó: birosag.hu

Napjainkban számos háztartásban és munkahelyen kapszulák felhasználásával készítik a kávét, így például a Debreceni Törvényszéken is, ahol a keletkező hulladék sem vész kárba. Puskás-Szaniszló Virág, az intézmény elnöki titkárságának írnoka gyűjti össze a felhasznált apró alumíniumtégelyeket, amelyekből különleges dísztárgyakat és ékszereket készít. A törvényszéki munkatárssal a Bíróság.hu készített interjút.

Miért éppen kávékapszula? Hogyan találtál rá erre a hobbira?

Fotó: birosag.hu

Mivel a szabadidőmet szeretem hasznosan eltölteni, ezért sokat gondolkodtam azon, hogy milyen hobbi illene hozzám a leginkább. Korábban már hallottam a kávékapszulák újrahasznosításáról, így elkezdtem kutakodni a témában. Ekkor szembesültem azzal, hogy mennyi minden készülhet a kapszulákból. Ezek elképesztően színes kis eszközök. Már akkor tudok a különböző árnyalatukban gyönyörködni, amikor még semmit nem csináltam velük. Az a fémes csillogás, ami mindegyiket jellemzi önmagában is nagyon szép, ráadásul számos mintában is készülnek, ami rengeteg lehetőséget rejt.

Hogyan zajlik a munka? Szükséged van valamilyen speciális eszközre ehhez?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert a Debreceni Törvényszéken gyakran van használatban a kávéfőzőgép, így rengeteg kapszulát tudok összegyűjteni. A leghosszabb folyamat az előkészítési fázis, ami a kapszula tisztítását jelenti. Csak ezután következik a formázás, ami hosszabb és rövidebb ideig is tarthat, attól függően, hogy épp mi készül belőle. Különböző méretű csipeszekre mindig szükségem van, de számos olyan tartozék is akad, amelyeket folyamatosan be kell szereznem. Ilyenek a fülbevalóakasztók, a különböző gyöngyök, strasszok és más díszítőelemek.

Honnan gyűjtesz ihletet?

Fotó: birosag.hu

Sok olyan fórumot figyelek az interneten, ahová az alkotótársak munkái kerülnek föl, de a saját fantáziám is folyamatosan dolgozik. Ha meglátok valamit, azt tovább gondolom, míg máskor teljes egészében a saját ötletemet valósítom meg. Nagyon szeretek a különböző színekkel dolgozni, megtalálni az egymást kiegészítő árnyalatokat. Emellett arra is törekszem, hogy minél több otthon fellelhető anyagot hasznosítsak. Nemrég például találtam egy fából készült kis madarat, ami egy kapszulából készült gyertyatartó éke lett.

Kiknek készülnek az alkotások?

Elsősorban a barátaimat, ismerőseimet és kollégáimat akarom megörvendeztetni a munkámmal. Nemrég például Elnök Asszonynak (Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke – a szerk.) készítettem egy gyűrűt és egy hozzá illő karkötőt. Megtiszteltetés volt számomra, hogy szívesen fogadta, sőt színvilágában pont illett az aktuális öltözetéhez. Olyan volt, mintha tudtam volna, hogy mit vesz föl aznap.

Mikor derült ki, hogy ennyire jó a kézügyességed?

Érdekes, mert korábban egyáltalán nem foglalkoztam ilyen kreatív tevékenységgel, sőt nem is éreztem magamban művészi ambíciókat. Pár évvel ezelőtt még biztos nem gondoltam volna, hogy egyszer alkotni fogok. Aztán rátaláltam az ékszerkészítésre és azóta folyamatosan fejlődik a kreativitásom. Még a férjem is megjegyezte, hogy nem is gondolta volna, hogy ennyire jól sikerülnek majd a munkáim.

Milyen a személyes kötődésed a kiegészítőköz, gyakran viselsz ékszereket?

Fotó: birosag.hu

Nagyon szeretem az ékszereket, mivel a nőies, elegáns vonal jellemző rám. Örülök, hogy a munkahelyemen is minden nap csinosan kell megjelenni, mivel a hétköznapokban is ezt a visszafogott, irodai eleganciát szeretem. Mindenképp a szoknyát és magassarkú cipőt részesítem előnyben a nadrággal és sportcipővel szemben.

Nagyon fontos, hogy a munkád nem csak kreatív, hanem „zöld” hobbi is egyben. A te életedben mennyire van jelen a környezetvédelem?

Környezettudatosnak tartom magam. Otthon kihasználjuk azt, hogy kertesházban élünk és sok zöldséget, gyümölcsöt vegyszermentesen tudunk megtermelni. Emellett természetesen szelektíven gyűjtöm a hulladékot és igyekszem energiatudatosan élni a mindennapjaimat. Külön öröm számomra, hogy ez a munkahelyemen sincs másképp. A Debreceni Törvényszéken is nagyon figyelünk arra, hogy ami módunkban áll, azt megtegyük a fenntarthatóságért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában