2020.08.03. 10:22
Egyre népszerűbb a sajttorta, de a zserbót még nem taszítja le a trónról
A sajttortáé volt a főszerep július 30-án, ugyanis ekkor ünnepelték a közkedvelt édesség világnapját.
Fotó: Kiss Annamarie
A sajttortának a klasszikus és a különféle ízesítéssel párosított változatát egyaránt örömmel fogyasztják az emberek – ezt tudta meg a Napló Tardi Petrától. A desszerteket is kínáló debreceni kávézó üzletvezetője elmondta, hogy nemcsak a világnapon, hanem egész évben szívesen választják az édességre vágyók ezt a süteményt.
Gyümölccsel, csokival
– A sajttorta elkészítésekor nagyon fontos, hogy ne spóroljunk se a krémsajttal, se a vajjal, ezekből bőven kelleni fog az igazán ízletes végeredményhez. A sütemény tésztája elronthatatlan, viszont ahhoz, hogy omlós tésztát kapjunk, elengedhetetlen a megfelelő morzsolt keksz és a vaj pontos aránya. Az ízesítésnek pedig a képzelet szab határt. Az elmúlt években több különböző ízesítéssel leptük meg a vendégeinket, mivel azt vettük észre, hogy egyre népszerűbb hazánkban is ez a sütemény. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy tipikus amerikai édességről van szó, a történelmi tények mást igazolnak. A cheesecake, vagyis sajttorta már az ókori görög világban is nagy népszerűségnek örvendett, és manapság is az egyik kedvence a vendégeknek ez a krémes, lágy sütemény – mondta el lapunknak az üzletvezető.
Mint hozzátette, mára sokan egész tortaként keresik ezt a süteményt. – Mivel nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett hozzánk az elmúlt időszakban, úgy döntöttünk, hogy nemcsak szeletes, hanem egész tortát is készítünk, hiszen így születésnapokon, ünnepi asztalokon, családi és baráti összejöveteleken is örömet tud szerezni a népszerű édesség. Azt hiszem, méltán közkedvelt a sajttorta, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nyitottabbak iránta Magyarországon. Habár a fiatalok jobban ismerik a cheescake elnevezést, az idősek is szívesen kóstolják meg – részletezte a Naplónak Tardi Petra.
Az üzletvezető elmondta, hogy a mai rohanó világunkban nem is csoda, ha kedveltté válik egy ilyen egyszerű, mégis ízletes édesség. – A sajttorta fél óra alatt elkészíthető néhány hozzávaló felhasználásával, a végeredmény pedig egy hűsítő, krémes csoda, ami bárhol megállja a helyét, hiszen rengetegféleképpen variálható és díszíthető édességről van szó.
Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerülnek a „mindenmentes” sütemények, a legtöbb cukrászda azonban a hagyományos úton elkészített sajttortát kínálja. Tardi Petra szerint cukor- és laktózmentesen is elkészíthető a cheescake, így bátran ajánlja az otthoni kísérletezést.
Bárki elkészítheti
A világnapon sokan választottak desszertként sajttortát, ami a forró nyári időben felfrissítette a sütikedvelőket. – Nagyon szeretem, mert könnyű és nem túl édes a cheescake. Azt gondolom, manapság az egyik legnépszerűbb édesség, bár úgy hiszem, a nagymamáink zserbóját még nem taszította le a trónról. Ha sajttortát választok, akkor mindig az ízesített variáció mellett voksolok, a lime-os a kedvencem, mert ez nyáron is nagyon frissítő – válaszolta a Napló kérdésére Kertész Flóra Márta, aki ugyan nem szokott szabadidejében sütni, mégis úgy gondolja, nem nehéz elkészíteni a sajttortát. – Nem hiszem, hogy kihívást jelentene a cheescake sütése, fiatalok, akár kezdő konyhatündérek is belevághatnak szerintem – mondta.
Bucsi Bernadett Ildikó