Helyi életstílus

2024.07.25. 16:00

Majd’ 100 négyzetméteres portát tart rendben a debreceni szépkorú

A napokban lett 90 éves Kóródi Sándor József. A debreceni szépkorú cipészként kezdett dolgozni, majd a kereskedelemben helyezkedett el, és saját boltot is vezetett.

Bekecs Sándor

A napokban töltötte 90. életévét Kóródi Sándor József. A debreceni szépkorút a cívisváros nevében Barcsa Lajos önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa köszöntötte otthonában.  

debreceni szépkorú, Kóródi Sándor József, Barcsa Lajos
Igazi örökmozgónak tartja magát a debreceni szépkorú, Sanyi bácsi
Forrás: Kiss Annamarie

– Nincs különös titka a hosszú életnek, egy örökmozgó ember voltam mindig – árulta el Sanyi bácsi arra a kérdésre, mi a hosszú élet titka. Mint kifejtette, bár a „futóművei” már nem a legjobbak, igyekszik rendben tartani a majd’ ezer négyzetméteres portáját.

Kimegyek megkapálom, meglocsolom, amit kell. Sose engedtem el magam, most sem teszem

 – emelte ki.

A kereskedelem volt a szenvedélye a debreceni szépkorúnak

Sanyi bácsi 1957-ben, Sándor napján költözött öccsével Szakolyból Debrecenbe. Édesapja cipész kisiparos volt, mellette tanulták meg mindketten a szakmát. A forradalom előtt három nappal szerelt le a katonaságtól, majd Nyíregyházán szeretett volna elhelyezkedni.

Az nem jött össze, mert messze is volt, kevés pénzt is fizettek. Édesapámnak volt egy debreceni származású segédje, az ő közbenjárásával tudtunk elhelyezkedni. Március 18-án vettem fel a munkát, itt, a Malom mellett volt egy cipőgyár

 – emlékezett vissza. Nyolc évig dolgozott a cipőgyárban, de világéletében boltos akart lenni.  

debreceni szépkorú, Kóródi Sándor József, Barcsa Lajos
Sanyi bácsi lelkesen, örömmel mesélt életéről
Forrás: Kiss Annamarie

– Kinéztem egy üzletet a Szávay Gyula utcán, szóban meg is egyeztünk az önkormányzattal, de mire a szerződést megkötöttük volna, visszaléptek, mert kiadták egy árvízkárosultnak – mondta. Végül a Nagysándor-telepen bérelt üzletet, amit úgy ajánlottak neki: azon a környéken olyan szegények az emberek, nem tehetik meg, hogy nagybevásárlást tartsanak. Van, hogy mindennap boltba járnak. – Így is volt, előfordult, hogy egy deci ecetért vagy 5 deka zsírért jöttek csak be – mesélte. Néhány évig működtette üzletét, majd a családja gyarapodása miatt úgy döntött, boltvezetőként folytatja a Debreceni ÁFÉSZ-nél, Szepesen.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában