Idősköszöntés

2024.07.30. 08:00

A nyugodtság a hosszú élet titka a sámsoni Margitka néni szerint

Már gyerekkorától dolgoznia kellett, az édesanyja egyedül nevelte fel 6 testvérével együtt. A hajdúsámsoni Margitka néni napokban ünnepelte a 90. születésnapját.

Dandé Melinda

A most Hajdúsámsonban élő Petrika Sándorné, Szabó Margit 1934. július 26-án született Vámospércsen. Édesapja ács és kőműves volt, édesanyja a ház körüli teendőket látta el. A szülőknek hamar különváltak útjaik, így az anyuka nevelésére maradt 7 csemetéje. Margitka kislányként gazdaságban, növénytermesztésben dolgozott. - A sok munka miatt, hiszen sokat kellett segítenem, csak 3 elemit tudtam elvégezni – emlékezett vissza.

90. születésnapját ünnepelte a hajdúsámsoni Petrika Sándorné Margitka néni
90. születésnapját ünnepelte a hajdúsámsoni Petrika Sándorné Margitka néni
Forrás: Dandé Melinda

Férjét, Sándort már gyermekkora óta ismerte. A katonaságból hazatérve udvarolni kezdett Margitka néninek, 1954-ben egybe is keltek. Házasságukból 3 gyerekük született, 2 lány és egy fiú. Ekkor Újlétán, a Ligetben laktak, majd Létavértesen, párjával a tsz-be jártak dolgozni.

1975-ben Debrecenbe költöztek, hiszen gyermekeik ott tanultak, és férje is ott kapott állást. Majd ő is: 16 évig a vasútnál dolgozott takarítónőként, onnan jött el nyugdíjba.

Számíthat gyerekeire a hajdúsámsoni néni

Nyugdíjas éveikre Hajdúsámsont választották otthonuknak, nagyon vágytak kertes házra párjával. Sajnos Sanyi bácsit már elvesztette Margit néni, de gyerekei támogatják őt, Margó lánya a családjával pedig szintén Sámsonban lakik.

Mindennap meglátogat a lányom, nagyon közel lakik, de a másik két gyermekemre is ugyanúgy számíthatok mindenben

– avatott be minket a szépkorú.

90. születésnapját ünnepelte a hajdúsámsoni Petrika Sándorné Margitka néni
Balról jobbra: Dandé Lászlóné alpolgármester, Margitka néni és a lánya, Margó, valamint Bihari Lajosné képviselő
Forrás: Dandé Melinda

Margitka néni egyedül él otthonában, mely régi, autentikus kis házikó, tele szeretettel és emlékekkel. Főz magára, sokat sétál az udvaron, gondozza virágait, tévézik, kedvencei a török sorozatok. Fiatalabb korában nagyon szeretett kézimunkázni, még a mai napig is varrogat, ha kell.

Hét unoka és hét dédunoka boldog nagymamája.

Hogy mi a hosszú élet titka?

Legyünk nyugodtak, ne idegeskedjünk, a nyugodt élet a titok és a munka szeretete

 válaszolta.

E jeles alkalomból az ünnepeltet az önkormányzat nevében Dandé Lászlóné alpolgármester és Bihari Lajosné képviselő köszöntötték, akik átadták Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, illetve az önkormányzat ajándékcsomagját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában