Programajánló

2024.07.31. 17:30

A legjobb ingyenes programok Hajdú-Biharban: itt az augusztusi kínálat

A pörgős július után egy kicsit lassabban, könnyedebb kikapcsolódási lehetőségekkel indul augusztus, hogy aztán magasabb fokozatba kapcsoljon, és páros lábbal taposson a gázra. A főszerepet átveszik a járművek földön, vízen, levegőben, de lesznek koncertek, csillaghullás, majd a karnevál idejére minden virágba borul. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, milyen ingyenes programok lesznek Hajdú-Biharban 2024 augusztusában.

Kosztin Éva

A Bagossy Brothers Company koncertje is ott van az augusztusi ingyenes hajdú-bihari programok között

Forrás:  MW-archív

Nyári mozival indulnak az augusztusi ingyenes programok Hajdú-Biharban. Augusztus 1-én (csütörtök) Debrecenben a Nagyerdei Víztoronyban a 2022-ben készült Top Gun: Maverick-et vetítik, a szervező Paramount az ingyenes belépés mellett ingyenes popcornt is ígér. A film 20.30-kor kezdődik, de mivel a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, érdemes lehet már a 19 órás kapunyitáskor megjelenni, aki nem akar lemaradni nagy totálban Tom Cruise-ról. A Víztorony egyébként saját szervezésében FilmToronykert névvel is tart mozis estéket a Pallagi úton: augusztus 8-án (csütörtök) 20 órától a Viharszigetet, augusztus 29-én (csütörtök) 19 órától a Forrest Gumpot adják. Ha valaki szeretné a Top Gun filmeket a készítés sorrendjében megtekinteni széles vásznon, a szabad ég alatt, az időgéppel rendelkezők most kétségtelenül előnyben vannak. A kertmozi és Tom Cruise iránt rajongókat ugyanis Hajdúszoboszló sem hagyja cserben, augusztus 6-án (kedd) a Szent István parkban 21 órától az 1986-ban készült Top Gun lesz látható.

ingyenes programok, hajdú-bihar, kertmozi, mozi
Több kertmozi ingyenes programokkal várja a filmkedvelőket, Tom Cruise rajongók előnyben.
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Kamionok, traktorok, zúzós zene és a csillagok

A Top Gun légiparádéja után Hajdúszoboszlón a földi utak királyai, a kamionosok kerülnek reflektorfénybe. Augusztus 8. (csütörtök) és 11. között rendezik meg a XIII. Kamionos Találkozó és Drift Show-t a Sportrepülőtéren. A kamionos felvonulás pénteken 19 órától lesz, a drift show a Debreceni út felé szombaton 18 órától, a gyorsulási verseny pedig vasárnap 13 órától, esténként pedig többek között olyan dj-k keverik a zenét, mint Sterbinszky vagy Spy the Ghost.

Augusztus 9-én (péntek) Hajdúböszörményben is felbőgnek a motorok, hiszen aznap kezdődik a 3 napos traktorhúzó verseny a traktorkarnevállal. Az esemény honlapja szerint a traktorkarneválra a menet 16 órakor a Külső-Újfehértói utcáról indul a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola mögötti parkolóból, és végighalad a város nagykörútján, amely közben érinti Hajdúböszörmény főterét, a Bocskai teret. A Bocskai térnél, a rendőrség előtt köszöntik a résztvevőket és egy pillanatra megállnak a gépjárművek, majd 20 órakor térnek vissza a Széchenyi Iskolába. A hajdúböszörményi traktorhúzó verseny egyéb eseményeire belépőjegyet kell váltani, viszont a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület és a Magyar Vöröskereszt kampányában ingyen VIP-jegyeket adnak a véradóknak.

ingyenes programok, hajdú-bihar, hajdúszoboszló, kamionos találkozó
Ilyen gépeket is láthattunk a tavalyi kamionos találkozón Hajdúszoboszlón
Forrás:  Napló-archív

Zenei téren is egy keményebb napnak tűnik az augusztus 9. (péntek), ugyanis aznap tartják a Kaba Meteor Music Festival-t. A Meteorit SE sportpályáján délután 18 órakor csapnak a húrok közé a fellépők (AK26, Szecsei, Katapult DJ, Patrick, Eastsiders - Tánciskola, East Masters, Norbert Kovacs, MadrexX, Johnny Stayer, Vortex, Pedro és Sevenix), akik egészen szombat hajnali 3-ig szórakoztatják a nagyérdeműt. Mindeközben a tekintetek Hajdúböszörményben az ég felé fordulnak, augusztus 9-én (péntek) kezdődik a vasárnapig tartó Perseida észlelőtábor és amatőrcsillagász találkozó. A Terminus Ismeretterjesztő Egyesület a hajdúböszörményi Fürdőkertbe várja a csillagászat iránt érdeklődőket, ahol a meteorraj észlelése mellett annyi előadást is tartanak, mint égen a csillag.

ingyenes programok, hajdú-bihar, perseida
Hajdúböszörményben amatőr csillagászokkal nézhetjük a meteorrajt
Forrás: MW-Archív

Ingyenes programok földön, vízen, levegőben

Arrébb evezve Tiszacsegén a város napját, a Csegei Rév Napot szervezik augusztus 10-én (szombat). Hagyományosan a Tisza partján horgászversennyel, főzőversennyel, színpadi programokkal, és hajnalig tartó ereszedelahajammal ünnepelnek, színpadra lép többek között Vastag Tamás és a Pokolgép is. Szintén augusztus 10-én (szombat) tartják a káposztás ételek főzőversenyét, a Kabai Káposztás Napot a kabai sportpályán. A programok 14 órakor kezdődnek, a kisebbeket ugrálóvár, óriáscsúszda, körhinta, és csillámtetoválás várja. Este 20 órakor startol a Zenevonat szuperkoncert az LGT sztárjaival és az Abrakazabra zenekarral, 21.45-től pedig a retró buli slágereire lehet csápolni. Egy kicsit komolyabb zenével várják Debrecenben a Nagytemplom előtt a közönséget augusztus 15-én (csütörtök), ahol a Klasszikusok éjszakája elnevezésű rendezvényen a Kodály Filharmonikusok filmzenei koncertje lesz látható, de még inkább hallható 20.30-tól. A műsor számozott helyeire 3 ezer forintba kerül a jegy, de egyébként a koncert a Kossuth tér bármelyik részéről ingyen megtekinthető.

A Hajdúszoboszlói Repülőnapok és Élményrepülős Hétvége augusztus 16-án (péntek) délben kezdi meg a felszállást a hajdúszoboszlói repülőtéren. A látogatók vasárnap délután 16 óráig megcsodálhatják a magyar műrepülés klasszisait, karcolja majd az eget többek között Besenyei Péter és a szervezők által a magyar Top Gunnak nevezett Vári Gyula (aki még eddig nem döntötte el, hogy megnézni még augusztusban ezt a Top Gunt, akkor annak valószínűleg ez volt az utolsó méter a kifutópályán). A légi parádéról a tavalyi beszámolónkat itt olvashatják.

ingyenes programok, hajdú-bihar, hajdúszoboszló, repülőnap
A magyar műrepülés nagyjai karcolják az eget a hajdúszoboszlói repülőtéren
Forrás:  Napló-archív

A Debreceni Virágkarnevál forgataga

Augusztus 16-án (péntek)  rajtol a Debreceni Virágkarnevál Kossuth téri koncertsorozata a Swing à la Django-val 19 órától, őket követi 21.30-ról az Irie Maffia. Augusztus 17-én (szombat) a Bohemian Betyars lép fel 18.15-től, augusztus 19-én (vasárnap) pedig a Magna Cum Laude 21 órától. Berettyóújfalu sem marad le zenés programmal, augusztus 18-án (vasárnap) 20 órától a Republic koncertezik a Szent István téren. A növények augusztus 17-től (vasárnap) kezdenek el szirmot bontani, Debrecenben a Kölcsey Központban a Botanica Expo virág- és kertészeti kiállítás és vásár augusztus 20-ig minden nap reggel 10-től este 20 óráig várja az érdeklődőket (kivéve augusztus 20-án, amikor 13 órakor nyitják meg a kapukat).

ingyenes programok, hajdú-bihar, élményfutás
Színes élményfutással kezdhetjük augusztus 20-át Debrecenben.
Forrás:  Napló-archív

Augusztus 20-án a legtöbb szem alighanem a Debreceni Virágkarneválra szegeződik. A karneváli élményfutással kezdődik a nap Debrecenben, a Baltazár Dezső téren 8.15-kor dördül el a startpisztoly. Az élményt a sport mellett az adja, hogy a rendezvényre az első pár száz regisztráló két tasak színport kap, így gőzerővel mehet a színesebbnél színesebb porhintés a Déri tér – Bethlen utca – Egyetem sugárút – Egyetem tér útvonalon haladva. A karneváli menet a Petőfi térről indul 9 órakor 7 lelátó érintésével vonul el a Nagyerdei Stadion északi részéhez. Idén visszatér egy sokak által hiányolt program, az éjszakai felvonulás: a Szent Anna utcától a Kossuth térig megy a menet, amely 20 órakor rajtol. 2024-ben az augusztus 20-i programokat a Bagossy Brothers Company koncertje zárja a Nagytemplom előtt 21.30-tól.

Augusztus 21-től az egész vármegye lecsendesedik, még mindenki elmegy egy utolsó nyaralásra, miközben beszerezi az iskolaszereket. Ebben az időszakban egyetlen ingyenesen látogatható programot találtunk: az iskolai évnyitókat, amikhez előre is mindenkinek ájulásmentes kitartást kívánunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában