Virágkarnevál

2024.07.25. 15:04

Fények, rekordszámú fellépő és egy sokak által hiányolt program – ilyen lesz a 2024-es Debreceni Virágkarnevál – fotókkal, videóval

Idén 58-ik alkalommal rendezik meg a cívisváros egyik legnagyobb eseményét. A 2024-es Debreceni Virágkarnevál részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a debreceni Kölcsey Központban.

Kosztin Éva

Néhány fellépő adott egy kis ízelítőt is

Forrás: Kiss Annamarie

– Országszerte Debrecen kulturális életéhez két eseményt kötnek az emberek: az egyik az éppen most zajló Campus Fesztivál, a másik pedig a több évtizedes hagyományokkal rendelkező Debreceni Virágkarnevál – kezdte köszöntőjét Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón.  – A közösségi összefogás nagy ereje és nagy erénye ennek az eseménynek, azon túl, hogy ezen a napon emlékezünk meg az államalapításról és Szent Istvánról is egy hagyományos, mégis mindig megújuló programmal. A város kohézióját is együtt építjük, ettől lesz más a virágkarnevál, mint bármelyik másik kulturális rendezvény – adott hangot vélekedésének.

virágkarnevál, debreceni virágkarnevál, sajtótájékoztató
(balról) Puskás István alpolgármester és Mészáros Réka ügyvezető az 58-ik Debreceni Virágkarnevál sajtótájékoztatóján
Forrás:  Kiss Annamarie

A Debreceni Virágkarnevál fellépői rekord létszámmal érkeznek

Az 58-ik Debreceni Virágkarneválon a virágkocsikat rekordlétszámú, 2000 felvonuló kíséri. A menetben fellép 7 zenekar, és 10 külföldi csoport Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Németországból, Georgiából, Bulgáriából, Szenegálból, és Törökországból, valamint egy együttes több mint 250 dobossal Brazíliából. A felvonulás leglátványosabb eleme zárja majd a menetet, egy óriássárkány vonul majd végig Debrecen utcáin táncosok és akrobaták kíséretében

– ismertette Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, augusztus 20-án visszatér a Virágok éjszakája, vagyis az esti karneváli felvonulás, amelynek a központi eleme a fény lesz.

A karneváli programok összművészeti forgataga

Az egynapos  felvonulásra egy egyhetes összművészeti gasztronómiai forgatag épül. A kiemelt programelemek közé tartozik majd a Dósa Nádor téri karrier fesztivál, ahol a fieszta hangulat és a fényparádé szintén garantált, de újra megrendezzük a Nagyerdőn a Beer by Lake-et is, amely a megalapítása óta eltelt elmúlt pár év alatt az ország legnagyobb sörfesztiváljává nőtte ki magát. Az előző évekhez hasonlóan koncertekkel főként a Nagytemplomnál várjuk az érdeklődőket: augusztus 15-én a Kodály Filharmonikusokkal indulunk, de fellép még többek között a Swing à la Django, az Irie Maffia, és a Bohemian Betyars is. Augusztus 20-án, az esti felvonulás után pedig a Bagossy Brothers játszik a Kossuth téren

– részletezte Mészáros Réka. Elmondta, a hét folyamán megrendezik a Galiba Gyermekfesztivált is a kisebbeknek a debreceni állatkertben és a vidámparkban, illetve a fenntarthatóság jegyében a Botanica a Expót a Kölcsey Központban. – Idén is lesz Night Ride, azaz éjszakai kerékpáros felvonulás, amikor több ezer biciklis süvít Debrecen utcáin. Az esemény olyan népszerű lett, hogy idén koncerteket is szervezünk, illetve fényfestéssel és 3D-mappinggel is készülünk. A képzőművészeti programok listája is folyamatosan bővül, Refik Anadol tárlata a New York-i MoMa után ezúttal a debreceni MODEM-ben lesz látható – tájékoztatott.

CATL virágkocsival és hegedűszóval fűszerezve

Sidló Noémi, a CATL Debrecen kommunikációs és PR-vezetője elmondta, a vállalat idén vesz részt először a debreceni virágkarneválon. – A világon 12 gyárat üzemeltetünk, és mindenhol az a célunk,  hogy a helyi közösség életének a része legyünk, aktív szerepet vállaljunk a településen. A CATL virágkocsi készítésénél törekszünk a fenntarthatóságra, főként szárított és cserepes virágok díszítik majd – fogalmazta meg. Roby Lakatos hegedűművész szintén csatlakozik majd a forgataghoz, augusztus 19-én ad koncertet Debrecenben. – Színes dolog a karnevál, ezért színes programmal jövünk. Kiváló zenészekkel és énekesekkel lépek fel, mint Radics Gigi és Kökény Attila – vetítette előre.

virágkarnevál, debreceni virágkarnevál, sajtótájékoztató
(balról) Sidló Noémi kommunikációs és PR-vezető és Roby Lakatos hegedűművész
Forrás:  Kiss Annamarie

A sajtótájékoztatón ízelítőt tartott néhány művészeti csoport, a bemutatójukból készült videó itt látható: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában