Nemzeti Park

2 órája

Fülemüleles: megjelölték a hortobágyi példányokat

Először kutattak fülemülesitkéket a nemzeti park környékén. Szlovákiából érkező madarat is megjelöltek.

Haon.hu

Szeptember utolsó hetében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott a fülemülesitke őszi vonulását célzó országos projekthez. Az időjárás eléggé változékony volt, de a mintázás ideje alatt így is sikerült 14 sitkét fogni, melyek közül 3 példány visszafogás volt - közölte az Igazgatóság Facebook-oldala. 

A fülemülesitke jellegzetes barna tollazatáról ismerhető fel
A fülemülesitke jellegzetes barna tollazatáról ismerhető fel
Forrás: Szilágyi Attila-archív

Hozzátették, a célfaj mellett meglehetősen változatos fajösszetétel jellemezte a madárfogást, számos faj egyede kapott egyedi jelölést, mely hozzájárulhat a fajok vonulásának feltérképezéséhez, illetve a fajok célzott védelméhez.

A fülemüle nem repül el messzire télen

A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) egyszerű, de mégis jellegzetes tollazatú barna énekesmadár, mely a nádiposzáták családjába tartozik. Hazánkban vizes élőhelyeken található avas nádasok fészkelő faja, ott ahol a nád a gyékénnyel keveredik. Legjelentősebb élőhelyei a Hortobágytól nyugatabbra, a Duna-Tisza-közén és Nyugat-Dunátúlon vannak. A Hortobágyon szórványosan van jelen, elsősorban nagyobb halastavakon és mocsarakban vannak fészkelési adatai. Költő állományai jelentős csökkenést mutatnak, főként élőhelyeik leromlásának, szárazodásának, eltűnésének köszönhetően. A többi nádiposzáta-félével ellentétben rövidtávú vonuló, a telet jellemzően a Mediterráneumban tölti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában