Önkormányzat

14 órája

Ők lesznek Debrecen alpolgármesterei a következő öt évben

A június 9-i választások eredménye alapján Debrecen polgármesteri tisztségét ismét Papp László láthatja el. Az alpolgármesterek személyéről az alakuló ülésen szavaz a közgyűlés, a kormányzópárt helyi jelöltjeit október 9-én mutatták be.

Bekecs Sándor

A régi városháza lesz az alpolgármesterek munkahelye a következő öt évben (képünk a városnapon készült)

Fotó: Illusztráció: Napló-archív

Debrecen valamennyi választókörzetében nyert a június 9-i önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP, a cívisváros választópolgárai pedig ismét, immár harmadjára szavaztak bizalmat Papp László polgármesterségének. A közgyűlés alakuló ülését október 10-én tartják, amelyen többek között megválasztják az önkormányzat alpolgármestereit is. A debreceni Fidesz az ünnepi ülés előtt egy nappal az immár újra birtokba vett régi városházán sajtótájékoztatón mutatta be a jelöltjeit, azokat a képviselőket, akik a következő ciklusban alpolgármesterek lehetnek.

Balázs Ákos (balról) és Barcsa Lajos alpolgármesterek, Papp László polgármester, Széles Diána és Puskás István alpolgármesterek, valamint Papp Viktor frakcióvezető
Debrecen haon
Folytatják a munkát a városvezetők. Balázs Ákos (balról) és Barcsa Lajos alpolgármesterek, Papp László polgármester, Széles Diána és Puskás István alpolgármesterek, valamint Papp Viktor frakcióvezető
Fotó: Kiss Annamarie

Ezen célok mentén dolgoznak a debreceni alpolgármesterek

– A következő öt esztendő rendkívül érdekes, izgalmas időszaknak ígérkezik, de bízom benne, nem olyan izgalmakat tartogat, mint az előző. Hiszen olyan problémák, nehézségek jöttek velünk szembe, amelyekkel korábban nem találkoztunk – utalt a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségekre Papp László. Hozzátette, mindezek ellenére a 2019 és 2024 között lezajlott folyamatok lehetővé teszik, hogy a következő öt évben is jól átgondolt stratégia mentén, folyamatos maradjon a fejlődés. 

A következő évek feladatainak teljesítésében pedig továbbra is számít az eddigi debreceni alpolgármesterekre. 

– Biztonság, fejlődés, jóllét. Ezen három kifejezés kell, hogy meghatározza a következő öt esztendő munkáját. Biztonságos fejlődés, mely által jóllétben élhetnek a debreceniek. Cél, hogy az elmúlt évek gazdaságfejlődése a mindennapokban érzékelhető legyen – jelölte ki Debrecen polgármestere. Mint kifejtette, az elmúlt 10 év alatt lerakták Debrecen gazdaságának alapjait, így a jövőben nagy volumenű beruházások nem feltétlen lesznek, ugyanis a cél a létrejött gazdasági erőtér és a helyi kis- és középvállalkozások támogatása.  – Viszont mindezek mellett a hangsúly át fog tevődni a városépítésre és a társadalmi kapcsolatok erősítésére – emelte ki Papp László. 

A gazdasági eredmények a lakosság jóllétét szolgálják 

A következő években a debreceni gazdaság csúcsra járatása a feladat, hogy minél több forrás szolgálhassa a város polgárainak jóllétét. Ebben számítok Barcsa Lajosra, aki az elmúlt években rendkívül komoly munkát végzett azért, hogy a gazdaságfejlesztési programok a tervezett ütemben haladjanak

 – mondta Papp László. Kiemelte, az elmúlt évek alatt folyamatosan rekordokat döntött a város költségvetése, jelentős források álltak rendelkezésre. Debrecen lett – Budapest után – a legnagyobb költségvetéssel rendelkező magyar város. Mindezek mellett, a továbbiakban is számít Barcsa Lajosra az oktatással és a debreceni sportszervezetekkel kapcsolatos feladatokban.  

Kiemelt területként jelölte meg a gondoskodáspolitikát, a gazdasági eredmények kézzelfoghatóvá tételét a debreceniek számára. Széles Diána alpolgármestersége alatt olyan kezdeményezések, szervezetek jöttek létre, mint a Debreceni Karitatív Testület, amely olyan élethelyezetekben is segítséget jelent, amikor a jogszabályi keretek már kimerültek.

 – Fontos pillér a Mozdulj, Debrecen is, amely az évek alatt – 120 ezer főre nőtt tagságával – igazi mozgalommá vált – tette hozzá Papp László.

Az alpolgármester asszonyhoz tartozó másik terület a turizmus, mely szintén rekordokat döntött Debrecenben, húzóágazat, sikerágazat lett. Drasztikusan emelkedett a vendégéjszakák száma, nemzetközi brandek jelentek meg. – Vannak még kihívások, a Debreceni Repülőtér aktualitásai mellett sem mehetünk el. Azon dolgozunk, hogy a következő időszakban ismét növekedésnek induljanak a járat- és utasszámok – mutatott rá a polgármester.  

Papp László Debrecen haon
Papp László polgármester mutatta be a jelölteket
Fotó: Kiss Annamarie

Továbbra is kiemelt feladat a környezetvédelem és a fenntarthatóság 

Papp László beszélt arról is, hogy a gazdasági fejlődés nemcsak lehetőséggel, de felelősséggel is jár. Az elmúlt öt év folyamatai, az akkumulátorgyárak és az akkumulátoripar megjelenése, s az, hogy Debrecen az elektromobilitás fellegvárává lép elő, nagyobb figyelmet kell, hogy tereljen a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. 

A Balázs Ákos által felügyelt terület sikertörténet, hiszen 2019-ben döntöttünk úgy, hogy a környezetvédelmet és a városüzemeltetést városi szinten vonjuk össze. Ez számos téren hozott áttörést

 – hangsúlyozta Papp László. Példaként hozta a Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) kialakításának elindítását, az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben kezdeményezést és a Civaqua-programot is.  
– A következő öt év fontos feladata lesz, hogy ezeket a rendszereket stabilan, hitelesen működtessük, hogy a város minden polgára biztonságban legyen – emelte ki a polgármester. A KER mellett ezt a célt szolgálja a Városirányítási Központ, amely adatgyűjtő- és szolgáltatóként segíti a minél gyorsabb és minél jobb döntéshozatalt. 

A városi életminőség szempontjából a kultúra az egyik legmeghatározóbb. Puskás István új minőséget hozott, s új utakat, csatornákat nyitott meg, melyekre korábban kisebb figyelem hárult. A következő öt év célja, hogy a kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyük

 – mondta Papp László.  
A Fidesz-KDNP -frakcióját a jövőben is Papp Viktor vezeti. Feladata, hogy a képviselői és a bizottsági munkát összefogja, s minél aktívabb kapcsolatot alakítson ki a debreceni polgárokkal. – A közgyűlés politikai stabilitása erős, immár 1998 óta. Ez rendkívüli kegyelem Debrecen polgárai részéről – mutatott rá Debrecen polgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában