Optikai tuning

13 órája

A veterán Fiattól a 150 milliós Porschéig mindent láttunk a debreceni tuningtalálkozón – fotókkal, videóval

Megérte várni egy évtizedet egy parkolónyi széttuningolt autóra. Újra megrendezték a Devil tuning találkozót Debrecenben.

Hajnal László

Trabantok, Porschék, BMW-k, Volswagenek. A népautótól a luxusjárgányokig mindenféle négykerekűt láthattunk a Szoboszlói úti Autodromban. Egy közös volt bennük: hogy láthatóan nagy gondossággal, alapos figyelemmel és ezer lóerős autószeretettel voltak széttuningolva. Tíz évet ugyan várni kellett a 13-ikra, azonban vasárnap újra megrendezték a Devil tuning találkozót.

tuning találkozó, Autodrom, devil tuning, debrecen
Minden korosztálynak látványosság volt a Devil tuning találkozó
Forrás: Czinege Melinda

Láttunk olyan ismerős arcokat, akik a ’90-es évek illegális gyorsulási versenyein égették a gumit a Mikerpécsi útnál. Kissé megőszülve, családapaként, felidézve a rég korok benzingőzös élményeit. Lelki szemeik előtt talán a meglibbenő kockás zászló és az egybeolvadó sávelválasztók sejlettek fel, miközben arra gondolhattak, milyen halálos iramban száguldtak el az évek. Büszkén nézték gyermeküket, ahogy felforrt bennük is a vér a vagány verdák láttán.

Mert ilyen járgányokat nem sűrűn látni az utcán sem, nemhogy egy parkolónyit egyszerre. Az ország legjobb tuningklubjainak példányai, gyűjteménybe kívánkozó egyedek, vitrinből kiguruló ritkaságok mindenfelé. Láttunk egy Trabantot, aminek az oldalról kivezetett kipufogócsövére egy kotyogós kávéfőző volt erősítve, luxust idéző kivitelben tálalt lakossági Passatot, tekintélyt parancsoló, masszív Audikat.

Minden típus felvonult a Devil tuning találkozón

Sok esetben először a kicsúcsosodó, krómozott felnik vonzották a tekintetet, hogy aztán az autók minden négyzetcentiméterét megcsodálja a bámészkodó. Számos magabiztosan hivalkodó behemót mellett bőven akadtak letisztult cultok is. De akadt igazi csajos, babarózsaszín Hyundai is, rikító plüssökkel telepakolva, ahogy egy szinte teljes egészében restaurált VW 1600 TL is ránk kacsintott.

tuning találkozó, Autodrom, devil tuning, debrecen
Nem csak optikai, műszaki tuningot is bőven láthattunk
Forrás: Czinege Melinda

Tuningtalálkozóhoz méltón gyakori látványosság volt az ültetett kaszni, ami már szinte a földet seperte, az egyikre pedig gondos betűkkel rányomtatva állt a következő szöveg:

Magasabb, mint az életszínvonal.

Nemcsak optikai tuningok kényeztették az autók szerelmeseit, hanem egy-egy felnyitott motorháztető alá is bekukkanthattunk, amin látszott, tulajdonosának feltehetőleg az ereiben is benzin áramlik. Az is előfordult, hogy egy robotporszívó sebességével gurult el mögöttünk egy BMW, aminek lassúsága ellenére erőteljesebb hangja volt egy traktornál.

A találkozóra csaknem 150 autócsoda érkezett az ország minden tájáról, egyesületek, klubok, magánemberek járgányai vonultak fel.

Patkós Balázs, a Devil tuning találkozó főszervezője a helyszínen a Haonnak elmondta, egyfajta próbarendezvényként szervezték meg a vasárnapi eseményt. Amennyiben jól sikerül, minden évben megtartják a jövőben is, bővítve az autók létszámát. Láthatóan már kora délelőtt sem volt baj a létszámmal, a szervező szerint azonban még több látogató érkezése várható a nap folyamán. Nem kellett agyonreklámozni, elmondása szerint főként klubokon, különböző csatornákon, tuninggal foglalkozó oldalakon keresztül értesítették az embereket.

Nagyon rövid idő alatt sikerült összehozni a találkozót. Augusztus végén találtuk ki, aztán szeptemberben realizálódott, hogy megkaptuk a Volánbusz telephelyét helyszínként, így egy hónap alatt szerveztük meg a rendezvényt

 – nyilatkozta Patkós Balázs. Arra a kérdésünkre, mely példányokat tart kiemelkedőnek, úgy válaszolt, a 80 százaléka az autóknak a szíve csücske, nem tudna néhányat kiválasztani. Mint mondta, egy Trabant is ugyanolyan örömet okoz neki, mint egy 150 milliós Porsche. Szerinte minden a végeredményről szól, ugyanis egy 80 ezer forintos autó tuningolása is benne lehet akár több millió forintban is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában