Mezőgazdaság

2024.05.03. 07:00

Kukorica és napraforgó: így állnak a tavaszi munkák Hajdú-Bihar vármegyében

Javában zajlanak a tavaszi munkálatok a földeken. A kukorica és napraforgó vetése elkezdődött, az idei kilátásokról kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar vármegyei szervezetét.

Bekecs Sándor

Javában zajlik a kukorica és napraforgó vetése

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Nem a legszebb időszakként maradnak fenn az elmúlt évek a hazai mezőgazdaság krónikájában. A 2022-es történelmi mértékű aszályt 2023-ban egy minden szektort érintő energiaválság követett. A háború okozta nehézségek, az ukrán gabonának az Európai Unió területére való behozatala pedig csak tovább nehezítette a gazdatársadalom sorsát. Több nyugati ország fővárosában nagyszabású gazdatüntetések is indultak utóbbi miatt. A kukorica és napraforgó vetéséről, valamint Hajdú-Bihar vármegye mezőgazdasági aktualitásairól kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) területi szervezetét.  

kukorica és napraforgó, vetés, hajdú-bihar, mezőgazdaság
Egyelőre nincs jelentős hatással az időjárás a kukorica és napraforgó fejlődésére
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

– A tavaszi munkálatok – mint a magágyelőkészítés, az őszi kalászosok fejtrágyázása és gyomirtása – az áprilisi eleji meleg időnek köszönhetően jelentős mértékben megindultak – tájékoztatott a NAK Hajdú-Bihar vármegyei szervezete. Annak ellenére, hogy a meleg időjárást igen csapadékszegény időszak kísért, a gazdálkodók nem vártak az esőre, elkezdték a magágyak előkészítését és a vetést.

A térségben elvetett őszikalászosok fej-, illetve lombtrágyázását körülbelül 70 százalékban végezték el a vármegyei gazdák és az eső jöttével zömmel kijuttattatták a termésnövelő készítményeket is. A jó idő beálltával azonban a gyomnövények jelenléte is megsokszorozódott, így a védekezés indokolttá vált. Ennek következtében a területek felén már megtörténtek növényvédőszeres kezelések, főleg a gyomírtások.  

A földbe kerülnek a kukorica és napraforgó magjai is

– A magágyelőkészítések még tartanak, körülbelül 65 százaléknál tartanak a gazdák, továbbá nagy ütemben zajlanak a kukorica és napraforgó vetései – tájékoztatott a szervezet. 

A napraforgó esetében azonban megállt a kikelt kultúrák fejlődése a hőmérséklet jelentős visszaesésével. A gazdák a napokban folytatják a vetést, eddig körülbelül a táblák 70 százalékát vetették be. Április végén a reggelente fagypont körülire eső hőmérséklet a fagyérzékeny növényekben – például a korán vetett burgonyában, dióban – kárt okozott.  

A tavaszi árpa vetése befejeződött, a zöldborsó és a magborsó vetése és a kelés megtörtént. Nincs probléma az állomány minőségével, viszont jelentős vadkárról számoltak be a gazdák. Elvetették a zabot is, jelenleg körülbelül 10 centiméteres az állomány, mely zömmel egyenletes kelésű, a csapadékkal várhatóan megugrik majd a fejlődése.  

kukorica és napraforgó, vetés, hajdú-bihar, mezőgazdaság
Szépen fejlődnek a kukorica és napraforgó növényei
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Nagyobb területen vetnek idén kukoricát Hajdú-Bihar vármegyében

– Pár hektáron tapasztalható a libák okozta vadkár. A vármegye déli részén sok gazda panaszkodik a napraforgó táblákat érintően vadnyulak okozta károk miatt – osztotta meg a NAK. A kukoricát több mint 66 százalékban már elvetették a Hajdú-Bihar vármegyei gazdák. A kétleveles állapotban lévő kukoricatáblák hegyén látszanak a hideg idő nyomai, elszíneződtek, de ezt a növények kiheverik.

A kukorica és napraforgó vetéséhez képest a szója munkálatai hamarabb kezdődtek, míg a burgonya és cukorrépa vetési munkálatai a végéhez közelednek. A csemegekukorica vetése elkezdődött, akárcsak a vetőmagkukoricáé. Azok az állattartók, akik őszi tritikálét vettetek szilázsnak, megkezdték a zöldtömeg betakarítást.

A 2023-as tavaszi vetésszerkezethez hasonló várható az idén. Kukoricából körülbelül 5 ezer hektárral nagyobb területen vetnek, ennek következtében ugyanennyivel csökkent az őszi kultúrák vetésterülete. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában