KAP fórum

2024.03.28. 20:09

Jelentős forrásokból fejleszthetnek a hajdú-bihari gazdák – fotókkal

Ezúttal Derecskén volt teltházas gazdafórum, ahol a Közös Agrárpolitika lehetőségeiről is tájékozódhattak a vármegyei gazdák.

Bekecs Sándor

A KAP támogatási lehetőségeiről is tájékozódhattak a Derecske környéki gazdák

Forrás: Czinege Melinda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott szakmai fórumot Derecskén március 28-án. Az esemény fő témája az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) volt, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

A rendezvényre megtelt a város polgármesteri hivatalának díszterme, ahol Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnöke fogadta az érdeklődőket.

– Látjuk a televízióban, a világhálón, hogy más európai nagyvárosokban tüntetnek a gazdák. Traktorokkal vonulnak fel Párizs, Brüsszel, Berlin főutcáin. S felmerülhet a kérdés, nálunk miért nincs ilyen? Azért, mert itthon a kormányzat és a gazdatársadalom között megvan a bizalom, amelynek alapja az együttműködés. A nyugati országok kormányai nem állnak szóba a hazai gazdatársadalommal, nem foglalkoznak az agrárium problémáival – mondta az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Szólláth Tibor.

CM20240328_KAP Fórum_HAON (1)
Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari szervezetének elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Igény van az őszinte párbeszédre

Elmondta, több mint hetven ilyen gazdafórumot tartottak eddig az országban. Mint fogalmazott, nagy érdeklődés mutatkozik a magyar gazdák részéről, igény van az őszinte párbeszédre, hogy ne legyenek szőnyeg alá söpört problémák.

Az jól látszik, hogy abban a formában, ahogy eddig gazdálkodtunk, a jövőben nem tudunk. A KAP támogatásainak köszönhetően történelmi lehetőség van az léptékváltásra. Aki hatékonyabban akar gazdálkodni, az most le tudja tenni 10-20 évvel későbbi gazdaságának alapjait

– hangsúlyozta Szólláth Tibor. Hozzátette, az elmúlt két esztendő jelentősen megtizedelte a gazdák vállalkozókedvét, tőketartalékát, ezért is indították ezt a fórumsorozatot, hogy segítséget és iránymutatást adjanak a magyar agrárium számára.

Majd’ háromezer milliárd forint fejlesztési forrás

– Magyarországon a kormányzattal való együttműködés nem csak a szavak szintjén létezik, hanem a politikai elköteleződés oldalán is. Abban a szerencsés helyzetben van a agrárium, hogy rendkívül jelentős fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A kormány úgy döntött, hogy a KAP hazai társfinanszírozását 17 százalékról 80 százalékra emeli, tehát a Vidékfejlesztési Program minden kifizetett 100 forint támogatásából 80 forintot a hazai költségvetés finanszíroz – emelte ki Győrffy Balázs. A következő időszakban 2900 milliárd forint áll a magyar vidék, a magyar agrárium fejlesztésére, míg Németországban a kormány kedvezményeket von meg a gazdáktól.

– Természetesen jelentős felelősség és döntés a mostani körülmények között fejleszteni, de mi arra bíztatjuk a gazdákat, hogy merjenek előremenekülni. Történelmi mértékű forrás áll minderre rendelkezésre, várhatóan 69 pályázati kiírás lesz idén, melyek minden fejlesztendő területet lefednek – hívta fel a figyelmek a NAK elnöke.

CM20240328_KAP Fórum_HAON (4)
Győrffy Balázs, a NAK elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Változás kell Brüsszelben!

Győrffy Balázs az Európa Unió agrárpolitikájával kapcsolatban kifejezte, az a termelést hátráltató, a gazdálkodást ellehetetlenítő döntések halmaza, amelyek súlyos következményekkel járnak; megoldást, választ a jelenlegi problémákra nem adnak.

– Az unió bizonyos szempontból tagállamként kezeli Ukrajnát: a jogokat megadja neki, de kötelezettségekkel már nem terheli. Az ukrán gazdálkodókra nem vonatkoznak azok az előírások, mint a tagállamokra – mutatott rá. Hozzátette, az Ukrajnából származó terményeket az országban tevékenykedő, de nem ukrán cégek termelik. A tíz legnagyobb gazdaságból kilenc valamely nyugati tőkealap tulajdonában van. – Ezért is fontos, hogyan alakul az Európai Unió jövője, ez is tétje a június 9-én esedékes választásoknak – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában