Helyi gazdaság

2024.07.29. 16:39

Okostávvezetéken kapja a minőségi ivóvizet Debrecen és térsége

Mintegy 17 milliárd forint értékben korszerűsítették Keleti-főcsatorna Felszíni Tisztítómű és a Debrecen 1. számú közötti hálózatot. A projekt eredményeként 32 kilométernyi okostávvezeték-hálózat épült, jelentősen javul a debreceni ivóvíz minősége és mennyisége.

Bekecs Sándor

Tiszta, jó minőségű ivóvíz érkezik Debrecenbe és térségébe a Keleti-főcsatornából

Forrás: Czinege Melinda

Okos ivóvíz-távvezetéket építtetett a TRV Zrt. Balmazújváros és Debrecen között. A fejlesztésre mintegy 17 milliárd forint uniós és hazai támogatást nyert a szolgáltató, amely az Építési és Közlekedési Minisztériummal (ÉKM) közös konzorcium keretében, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával végeztette el a munkálatokat. A beruházás során korszerűsítették a Keleti-főcsatorna ivóvíz-távvezetéket, összesen kétszer 16 kilométeres hálózat épült, jelentősen javítva a debreceni ivóvíz minőségét és mennyiségét. A projekt hivatalos zárását, ünnepélyes átadóját július 29-én tartották.

debreceni ivóvíz, minőség, Keleti-főcsatorna
Papp László kiemelte, a projekt nagyban hozzájárul a debreceni ivóvíz minőségének javulásához és az ellátásbiztonsághoz
Forrás: Czinege Melinda

– Az elmúlt esztendők kiemelt témája volt a víz. Debrecen páratlan gazdasági növekedési pályán van, a város erőteljes változásokon megy keresztül, amely rengeteg kihívást hoz magával – kezdte köszöntőjét Papp László, Debrecen polgármestere. Mint kifejtette, a fejlődő gazdaság óriási lehetőség, de beteljesüléséhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra, a víz és az energia, valamint a munkaerő. A városfejlesztési igények kielégítése olyan feladatokat hoz felszínre, mint a vízellátás biztonságának magasabb szintre emelése és megfelelő mennyiségben való biztosítása mind a gazdaság, mind a lakosság számára. Ez a projekt mindkét oldal tökéletes ellátásához járul hozzá. 

Korábban naponta 30 ezer köbméternyi víz érkezett a városba, a mostani projektnek köszönhetően ez 50 ezer köbméter fölé emelkedik

– tette hozzá.

A városvezető rámutatott, Debrecen az elmúlt években előrelépett a vízgazdálkodás területén. Példaként a Civaqua-programot emelte ki, de kiemelte, hogy tavaly áprilisban a debreceni víziközművek fejlesztésére 100 milliárd forintos támogatásról döntött a kormány; valamint az elmúlt hetekben elindult a keleti városrészt érintő fejlesztések tervezése is, amely elsősorban a közlekedési és közműinfrastruktúrát érinti majd.

Stratégiai ágazat a vízgazdálkodás  

– A projekt nemcsak a mában növeli az ivóvíz minőségét és az ellátás biztonságát, de a vízkészletek fenntartható használatával és Debrecen vízellátásban jelentős szerepet betöltő vízbázis védelmével hosszú távon is lehetővé teszi azt – fogalmazott V. Németh Zsolt, Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára. Kiemelte, a program célja a a környezetszennyezés és erőforrásaink túlzott kihasználásának csökkentése, a biológiai sokféleség megóvása, a körforgásos gazdaság előtérbe helyezése, a vízmegtartás ösztönzése. Hangsúlyozta, a szakmának és az ország vezetőségének folyamatosan a jövőt kell szem előtt tartania, hogy olyan infrastrukturális fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekkel a jelenben rendelkezésükre álló eszközökkel és forrásokból a gyorsan változó világ kihívásaira hosszú távon is kielégítő válaszokat tudnak adni.  

– Az infrastrukturális fejlesztéseken belül a közműhálózatok stratégiai jelentőséggel bírnak, mivel a jelenben és a jövőben is alapvető szinten határozzák meg az életminőségünket - húzta alá. Ezért augusztus 1-től külön államtitkárságot kap a vízgazdálkodás az Energiaügyi Minisztériumban.

V. Németh Zsolt összegezte: az elmúlt 10 esztendőben kiemelt figyelmet fordított a kormány a víziközmű-ágazatra. Jelentős víziközmű-fejlesztések mentek végbe az ország egész területén több mint 1000 milliárd forint értékben. Ennek eredményeképpen mára szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig 80 százalék feletti. Előtérbe kerültek az energiahatékony technológiai megoldások is. 

debreceni ivóvíz, minőség, Keleti-főcsatorna
V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára
Forrás: Czinege Melinda

– A felszín alatti vízbázisok védelme érdekében a felszíni vízbázisokból kitermelt víz arányát növelni szükséges, ahogyan teszi ezt a most lezárult beruházás is. Ennek eredményeképpen részben felszíni vízkészletből előállított ivóvíz jut a felhasználókhoz, jelentősen csökkentve a felszín alatti vízkészleteink kitermelését, támogatva ezzel a fenntartható vízgazdálkodást - mutatott rá.  

Több és jobb lett a debreceni ivóvíz

Egy „részátadó ünnepséget” tartottak délelőtt Nagymacson, amelyen Pataki Zoltán, a TRV Zrt. főmérnöke elmondta, a teljes projekt – előkészítéssel, tervezéssel, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt – két és fél évig tartott. 

Egy olyan távvezetékrendszer egy része készült el, ami az ellátásbiztonság, az energiahatékonyság és a vízbázisvédelem kulcsszavakkal jellemezhető a legrövidebben – fogalmazott.

Balla Patrik, a TRV Zrt. Állami Létesítmények Főmérnökségének vezető elemzője úgy fogalmazott: nemcsak távvezetéket építettek, hanem egy ötven éve működő rendszert korszerűsítettek. Mint részletezte, a 16 kilométeres vezetékpár között több ponton is alakítottak ki összeköttetést, így üzemhiba esetén a víz átkormányozható, ezzel biztosítva a folyamatos vízellátást.  

debreceni ivóvíz, minőség, Keleti-főcsatorna
Pataki Zoltán (balra) és Füzék Gábor, a Mészáros és Mészáros Zrt. projektvezetője
Forrás: Czinege Melinda

– Mindezeken felül rengeteg kiegészítő műtárgy és technológia is épült, melyekkel biztosítjuk, hogy Debrecenbe és térségébe a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz jusson. Folyamatosan, a távvezetékek bármelyik pontján tudjuk ellenőrizni a víz minőségét, nyomását és mennyiségét és azonnal be tudunk avatkozni. Ez teszi lehetővé a dinamikus üzemeltetést – ismertette a szakember. Hozzátette, az energiahatékonyság érdekében a minőségmérő-szakaszoló pontok motoros tolózárjait napelemre csatlakoztatott akkumulátorokról működtetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában