Gazdaság

2024.07.24. 16:45

8 millió euróért adták el a debreceni céget

A Harro Höfliger GmbH egy dél-németországi gépgyártó vállalat, amely a gyógyszeriparban és az orvostechnológiában eredményes. A cég a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t 8 millió euróért vásárolta meg. Az ünnepélyes, sajtónyilvános szerződéskötést szerdán a Manz debreceni telephelyén tartották.

Kosztin Éva

Több millió euróért kelt el a debreceni vállalat

Forrás: Kiss Annamarie

– Jelentős technológiai fejlesztést jelent számunkra a debreceni Manz eladása. A cég eddigi profilja szerint gépgyártáshoz szükséges alkatrészekre koncentráltunk, a jövőben viszont gyógyszeripari és orvostechnológiai gyártással egészül ki a tevékenységünk, egy új gyártócsarnokot is építünk – ismertette Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. ügyvezetője a sajtónyilvános szerződéskötésen. Kifejtette, a jelenlegi dolgozók munkahelye hosszútávon biztosított, sőt létszámuk várhatóan megkétszereződik a következő években. – Ma a létszámunk meghaladja a kétszázat a duális képzés hallgatóival együtt. Célkitűzésünk, hogy 2030-ra több mint 450 fővel elérjük az évi 100 millió eurós forgalmat – tette hozzá. Mint elmondta, a cég tavalyi árbevétele 20 millió euró volt, az idei célkitűzés pedig 21 millió euró. – Lépésről lépésre szeretnénk elérni a 2030-ra kitűzött célokat, de úgy gondoljuk, 2025-ben már megjelenik az árbevételben a profilváltás. Stabilitást, biztonságot és fejlődést jelent számunkra ez a felvásárlás – összegezte Juhász Csaba.

manz hungary kft, harro höfliger
A Manz Hungary Kft. -t a Harro Höfliger GmbH vásárolta meg
Forrás:  Kiss Annamarie

Az adás-vétel okairól is beszéltek

Thomas Weller, a Harro Höfliger vezérigazgatója elmondta, azért döntöttek Debrecen mellett, mert évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápolnak a Teva Gyógyszergyárral és a Manz Hungary-val is. 

Szintén vonzó volt számunkra a Debrecen és a régió kínálta infrastruktúra, illetve az oktatás és a szakképzés magas színvonala

– indokolta a debreceni Manz vásárlását. A tervezett fejlesztésekről úgy nyilatkozott, egész gyártástechnológiai sorokat szeretnének az üzembe telepíteni, hogy a gyártási folyamatokat az elejétől a végéig elvégezhessék a debreceni üzemben.

A debreceni Manz eladásával kapcsolatban Martin Drasch, a Manz AG vezérigazgatója elmondta, amellett, hogy a Harro Höfliger eddig is a cég fontos együttműködő partnere volt, belátták, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a debreceni leányvállalatuk számára sokkal erősebb és stabilabb fejlődési lehetőségeket tud biztosítani.

A Manz Hungary Kft. ezentúl Harro Hungary Kft.-ként folytatja

– Óriási eredmény, hogy ma itt állhatunk – jelentette ki Thomas Heckner, a Harro Höfliger ügyvezetője, aki hangsúlyozta, a debreceni üzem függetlensége továbbra is fennáll, valamint a meglévő üzleti modell is marad, melyet célirányosan bővítenek majd a munkatársak bevonásával. 

Jóváhagyott építési tervekkel rendelkezünk, hogy felhúzzunk egy új gyártási csarnokot, amelynek a teljes területe 9300 négyzetméter, a termelési területe 8000 négyzetméter lesz. Az alapkőletételt 2024 szeptemberére tervezzük, a használatba vételt pedig 2025 végére

– tájékoztatott.

manz hungary, harro hofliger, harro hungary
(balról) Thomas Heckner, Uwe Amann Chro, Juhász Csaba és Thomas Weller az ünnepélyes szerződéskötésen
Forrás:  Kiss Annamarie

Uwe Amann Chro, a Harro Höfliger HR-igazgatója rámutatott, a Manz Hungary Kft. megvásárlásával a vállalat eléri a 2000 fős létszámot. – Cégünk egy családi vállalkozás, működésünk a családi értékeknek megfelelően a bizalmon és a tiszteleten alapul. Úgy látjuk, hogy a különleges gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeinkkel meghatározó jövőképet tudunk felállítani. Törekszünk a vonzó munkahely kialakítására, számunkra nem a sorozatgyártás a fontos, hanem az emberek és megfelelői munkavállalói körülmények. Célunk, hogy az egészség érdekében fenntartható megoldásokat szállítsunk, reméljük, ez egy olyan küldetés, amivel minden dolgozó tud azonosulni – fogalmazta meg a HR-igazgató. Kiemelte, hosszú távra tervez az anyavállalat a debreceni telephellyel, és hogy ennek nyomatékot adjanak, 2024. augusztus 1-től a Harro Hungary Kft. valamennyi munkavállalójának 10 százalékkal emelik a bérét.

A beszédeket követően a megállapodást Thomas Weller és Juhász Csaba írta alá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában