Beruházás

2024.08.11. 15:10

Pluszfeladatokat is meg kellett oldani a reptéri terminál bővítésénél

Zajlik a debreceni repülőtér termináljának bővítése; nem várt problémák miatt némileg módosítani kellett a kivitelezési szerződést – tudatta az augusztus 9-i Közbeszerzési Értesítő.

Haon.hu

Mint korábban írtuk, a feladat a jelenleg is üzemelő nemzetközi repülőtér területén lévő „A” és „C” jelű épületek részleges belső átalakítása és bővítése.

A beruházó Debrecen International Airport Kft. 2023. október 12-én kötött szerződést a kivitelezővel, a lőrinci székhelyű Solution Konstrukt Kft-vel, a megállapodást 2024. július 31-én módosították.

Mint írják, a vállalkozó július 26-án közölte, hogy a munka végzésekor nem várt akadályokba ütközött. A Légiközlekedési Hatóság eljárásrendjének változása miatt a különböző belépési engedélyek kiadása néhány napot csúszott. A földkitermelés során föld alatti betontömböket talált, amelyek elbontása többletidővel jár és költséggel jár, továbbá a betontömbök elbontása után vált láthatóvá egy olyan csatornavezeték jelenléte a földben, amely a terveken nem szerepelt, a beruházónak erről a feltárás után információja nem volt. A csatornavezetéket védelembe kellett helyezni, és megvizsgálni a funkcióját, továbbá esetleges kiváltási módját. Ezt követően jutott el a kivitelező ahhoz az aknához, amelyre az alapvezetéket rá kellett kötni, azonban ez az akna sérült volt, kijavításáról gondoskodni kellett.
Fentiek mintegy 20 nappal nyújtják meg a feladatok elvégzésének idejét, továbbá a pótmunkák mintegy 446 ezer forint költséggel járnak. Így beruházás eredeti, 299 millió 333 ezer forint értéke 299 millió 779 ezer forintra változik.

A szerződésmódosítás kapcsán hangsúlyozzák, azt olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket a beruházó kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre. A Légiközlekedési Hatóság eljárásrendjének változása, valamint a földkitermelés során keletkező, egymáshoz kapcsolódó munkafolyamatok előre nem voltak láthatóak, azzal nem kalkulálhattak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában