Fajtásítás

2024.08.27. 17:30

Nem szeretnék, hogy divatkutya váljon a Sinkából - 50 éve létezik a hortobágyi pásztorok kedvelt munkakutyája – fotókkal, videóval

Nem véletlen, hogy a hortobágyi pásztorok kedvelt munkakutyája ez a rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű és kunkorodó farkú kutyafajta. A sinka érdekes történetéről, neveléséről is kérdeztük Kosina Péter hortobágyi gulyásszámadót.

Bekecs Sándor

A hortobágyi pásztorok kedvelt munkakutyája a sinka, ez a rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű és kunkorodó farkú kutyafajta

Forrás: Czinege Melinda

A közelmúltban a Hukosz - Magyar Ebfajták Szövetsége osztotta meg közösségi oldalán, hogy tizedik magyar kutyafajtaként bejegyezték a sinkát. Ez a rövid, sima szőrű, hegyes, felálló fülű és kunkorodó farkú kutyafajta a hortobágyi pásztorok egyik legkedveltebb munkakutyája. A nevét is innen kapta, ugyanis a sinka hortobágyi tájnyelven simát jelent. De mi a véleményük a hortobágyi pásztoroknak a fajtásításról? Mi a sinka eredete? Többek között ezeket kérdeztük Kosina Péter hortobágyi gulyásszámadótól.

sinka, kutya, hortobágyi pásztor, sinka eredete, fajtásítás
Kosina Péter hortobágyi gulyásszámadóval beszélgettünk a sinka kutya eredetéről, neveléséről
Forrás:  Czinege Melinda

– A sinkát több mint ötven évvel ezelőtt a pásztorok tenyésztették ki. Ma is élő pásztoremberek elmondása alapján egy német turista németjuhászával – ami terelőkutya volt – pároztattak egy mudi szukát. Később pulival és pumival is keverték – mesélte a hortobágyi pásztor. Az évek során alakultak ki a sinka most ismert jellegzetességei. – A nem pásztoremberek persze próbálkoztak a sinka szukáikat belga juhásszal, agárral vagy pitbullal pároztatni, hogy az utódok harciasabbak vagy nyúlánkabbak legyenek – tette hozzá. Elmondta, azok a pásztorok, akik odafigyeltek a sinka tenyésztésére, az azoknál lévő egyedeknél alakult ki a sima szőr, az álló hegyes fül és a göndör farok. De a legfontosabb az állat genetikája, hogy milyen terelőkutya volt az anyja és az apja, mennyire alkalmas a munkára.

Sajnos a pénz és a divat rátette a kezét erre is. Ma már szobakutyának, házőrzőnek vagy vadászkutyának használják. Régen még pici hegyes fülük volt a sinkáknak, ma már némelyiknek olyan, mint a szamárcsacsié

– jegyezte meg. Kérdésünkre elmondta, a pásztorok körében ma azért kedvelt inkább a sinka kutya, mint a puli vagy mudi, mert jobban bírja a munkát, a rövid szőrének köszönhetően a 40 fokot közelítő nyári meleget.  

sinka, kutya, hortobágyi pásztor, sinka eredete, fajtásítás
A munkabírása miatt kedvelt leginkább a sinka a hortobágyi pásztorok körében
Forrás:  Czinege Melinda

A pásztorok nem támogatják a sinka fajtásítását

– Ma már mindenki, akinek sinkája van, arra esküszik, hogy az övé az igazi. Sokan azt sem tudják milyen alomból került hozzá a kutya, így előfordulhat a beltenyészet is. A pásztorember pontosan tudja, hogy az ő sinkája milyen anyától, milyen apától van – fogalmazott Kosina Péter. Véleménye szerint nagyon kevés pásztor fogja támogatni, hogy a sinka önálló kutyafajtaként legyen elismerve, s törzskönyvezzék.

Ahogy a pumikat, pulikat elkezdték törzskönyvezni, fajtásítani, lassan eltűntek a pásztorok mellől. Ma már ilyen kilincs alatt járó, apró termetű kutyákká lettek. Nincs már meg bennük a megfelelő vérmérséklet a munkához, inkább az árnyékban hűsölnek

 – mutatott rá. Megjegyezte, a sinkák közül is akad, amelyik nem alkalmas a munkára, s ma is kell még németjuhász a vérfrissítéshez.  

sinka, kutya, hortobágyi pásztor, sinka eredete, fajtásítás
A 2-3 hónapos sinka viselkedéséből már lehet látni, alkalmas-e terelőkutyának
Forrás:  Czinege Melinda

Féléves korára eldől, mennyire alkalmas munkára a sinka kölyök

A sinkát juhok és marhák tereléséhez használják leginkább a Hortobágyon. Kosina Péter megfogalmazása szerint előbbi mellé nem kell annyira fogós, kemény kutya. – A születésük utáni 2-3 hónap alatt válik el, melyikből lesz jó munkakutya. A viselkedéséből látjuk, mennyire érdeklődő, mennyire tartja az emberrel a kapcsolatot – ismertette.

Mint megtudtuk, van olyan pásztor, aki maga tanítja be a sinka kutyáját a terelésre, de előfordul az is, hogy az idősebb kutyával „indítják meg”, csupán arra kell figyelni, hogy a kölyök ne szokjon rá, hogy várja a felnőtt kutyát.  

Ösztönből tudják, hogy mi a dolguk, de persze kellenek a vezényszavak, mozdulatok. Az értelmesebb folyamatosan figyel az emberre és a jószágra is. A juhoknál általában 6-8 hónaposan kezdik a munkát és 8-10 évet is dolgozhatnak, míg a marha esetében 1 éves kora környékén fogjuk be őket és általában 5-6 évig bírják. Ez persze attól is függ, mekkora a sinka igénybevétele

 – mondta Kosina Péter. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában