Csak úgy kavarta a port

2024.08.30. 18:02

Mi szántotta végig a debreceni határt? Ijesztő videó készült!

Az biztos, hogy nem lettünk volna a közelében. A hatalmas porördög méreteit a közelben lévő járművek érzékeltetik.

Haon.hu

Hatalmas porördögöt, más néven boszorkánytölcsért sikerült levideózni Debrecen határában pénteken, a felvételt az Extrém időjárás - Észlelések nevű Facebook-csoportban tették közzé.

Porördög csapott le pénteken Debrecennél – videó lentebb!
Porördög csapott le pénteken Debrecennél – videó lentebb!
Forrás: Facebook / Extrém időjárás - Észlelések

A kép előterében lévő munkagép jó viszonyítási pont ahhoz, hogy mekkora volt a tomboló porördög, amely ez alatt a pár másodperc alatt semmi nem veszített a lendületéből. 

Legtöbbször veszélytelenek a porördögök

Az Időkép kapcsolódó cikke rámutat, hogyan alakulnak ki a porördögök. Azt írták, a jelenség a szárazság és a hőség eredménye. 

A napos, száraz, meleg időben a feltételek kedvezőek a nyári, tavaszi időszakban porördögök, más néven boszorkánytölcsérek kialakulásához. Általában az erőteljes besugárzás hatására jönnek létre. A legtöbb esetben veszélytelenek, de ha nagyra nőnek, képesek néhány könnyebb tereptárgyat felkapni, akár arrébb repíteni. A besugárzás hatására felmelegedő felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület alakul ki, ami körül örvénylő mozgás jön létre, ez felkapja a port és kész a porördög

– olvasható az időjárási portálon.

Július végén ugyancsak Debrecennél sikerült megörökíteni egy keskeny boszorkánytölcsért, 2022-ben Hortobágyon pedig több forgószél és porördög söpört végig a tájon egy nagy tűz után.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában