Helyi időjárás

2024.07.31. 15:48

Boszorkánytölcsért sikerült lefotózni Debrecen mellett

Debrecen délkeleti külterületén tombolt szerdán. A porördögként is ismert jelenség akár kisebb tárgyakat is képes felkapni, ha elég nagyra nő.

Haon.hu

Porördögöt, más nevén boszorkánytölcsért sikerült lefotóznia az egyik nagy debreceni Facebook-csoport tagjának szerdán. A poroszlop Debrecen délkeleti külterületén forgott a poszt szerint, és ránézésre több 10 méter magas volt, messziről is jól ki lehetett venni.

Porördög Debrecennél
Porördög Debrecennél
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

1-2 kisebb tárgyat is képesek felkapni a porördögök

Ahogy arra az Időkép kapcsolódó cikke is rámutat, a jelenség a szárazság és a hőség eredménye. „A napos, száraz, meleg időben a feltételek kedvezőek a nyári, tavaszi időszakban porördögök, más néven boszorkánytölcsérek kialakulásához. Általában az erőteljes besugárzás hatására jönnek létre. A legtöbb esetben veszélytelenek, de ha nagyra nőnek, képesek néhány könnyebb tereptárgyat felkapni, akár arrébb repíteni. A besugárzás hatására felmelegedő felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület alakul ki, ami körül örvénylő mozgás jön létre, ez felkapja a port és kész a porördög” – olvasható az időjárási portálon.

porördög debrecen
Csak akkor veszélyesek, ha nagyra nőnek
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában