Bírósági tudósítás

2024.07.04. 14:25

Fogolyzendüléshez vezetett a debreceni javítóintézetes fiatalok engedetlensége

Rendszeresen szidalmazták és megfélemlítették az intézet dolgozóit, bántalmazták a gyengébbeket. Fogolyzendülés miatt kellett felelnie a nyolc fiatalnak a bíróságon.

Hajnal László

Két napos előkészítő ülést tartott a Debreceni Törvényszék annak a nyolc vádlottnak az ügyében, akik ellen fogolyzendülés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. Szerdán négyen beismerték bűnösségüket, az ő esetükben már aznap jogerős határozat született. Az egyik, szabadlábon védekező férfi nem jelent meg az ülésen egyik napon sem, így csütörtökön az a két személy került a bíróság elé, akik az ülés első napján nem tettek beismerő vallomást. Mindketten rendőri kíséretben, vezetőszáron érkeztek a tárgyalóterembe, ugyanis jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a büntetés-végrehajtási intézetben.

fogolyzendülés, debreceni, javítóintézet
Nem az első lépés volt a javítóintézetben a fogolyzendülés
Forrás: Illusztráció: MW-archív 

A nem mindennapi események 2023 márciusa és júniusa között történtek a Böszörményi úti javítóintézetben. A fiatalkorúak egy zárt közösséget alkottak, sajátos szlennggel és kézmozdulatokkal kommunikáltak. Rendszeresen megszegték a szabályokat, trágár módon beszéltek a nevelőkkel, félelmet keltettek az intézmény dolgozóiban, és megtagadták a feladatokat.

A nyílt ellenszegülés tavaly májusban történt, az események kiváltó oka az volt, hogy a csoportba egy új fiatalt akartak betenni a nevelők, emiatt a társaság feszült lett, hangot adtak nemtetszésüknek, szidalmazták a nevelőket és a rendészeket, kiabáltak, valamint dulakodásba kezdtek, egy rendészre rá is támadtak. Az eseményeket egy kamera is rögzítette.

A fogolyzendülés mellett számos szabályt megszegtek

Az elsőrendű vádlott valamennyi vádpontban érintett, a fogolyzendülés mellett kiskorú sérelmére aljas indokból elkövetett testi sértés és kényszerítés miatt is felelnie kellett. Bírói kérdésre jelezte, nem szeretne vallomást tenni, ezért a bíróság ismertette a korábbi, nyomozati szakaszban tett vallomásait. Ezek alapján csupán azt ismerte el, hogy egy alkalommal megütötte az egyik kiskorút, azt is csak azért tette, hogy társai ne közösítsék ki. Az események nagy részében leginkább áldozati szerepben tüntette fel magát. A zendülés eseményeit például úgy írta le, egyik társát maga mögé állítva próbálta megvédeni, ezért a többiek belekötöttek, így elfajult a vita.  

Mint elhangzott, a kihallgatásakor jelen lévő törvényes képviselője szerint hiperaktív személyiség, emiatt pszichiátriai kezelésre jár, azonban nem szedi a gyógyszereit. Szintén befolyásolta személyiségét a hátrányos lakókörnyezete, és a környékén elő kriminalizált személyekkel való kapcsolata.

A pszichiátriai szakértői vélemény alapján erős labilitást mutat, alkalmazkodásra képtelen, szabadon érvényesíti az indulatait, konfliktuskerülőnek írja le magát, de valójában a háttérben irányító és szervező típus. A szakvélemény szerint nem kizárható, hogy a jövőben is hasonló bűncselekményeket fog elkövetni. Az elmeszakértő kábítószer-, gyógyszer- és alkoholfüggőséget is megállapított nála.

A nevelői jellemzései alapján nem tudott beilleszkedni a javítóintézetbe, folyamatosan ellenállásban volt nevelőivel, főleg a női alkalmazottakkal volt tiszteletlen, számos fegyelemsértést követett el. Viselkedése provokatív volt, gyakran verekedést gerjesztett. Kezelhetetlensége miatt zárt intézeti nevelést rendeltek el, ahol még inkább ellenállt a felnőtteknek, leginkább a társainak való megfelelési kényszer vezérelte. Gyakran fenyegetőző, trágár, ellenálló, felelősségét nem ismeri el, dühében rugdos, egyre erősebben kérdőjelezi meg a szabályokat, többek közt így jellemezték a dokumentumok alapján.

Volt, hogy megtagadta a munkát, és nevelőjének azt mondta: 

ne szóljon hozzám, én se szólok magához. Szóljon magához a rák!

Arra játszott, hogy majd megszökik a pszichiátriáról

A tárgyalás társa ügyével folytatódott, a fiatal férfi szintén nem kívánt vallomást tenni, korábbi nyilatkozataiból kiderült, rablás miatt került a javítóintézetbe. Annak ellenére, hogy rá mindössze a fogolyzendülés vádja vonatkozott, bőven volt róla szó a javítóintézet belső vizsgálati jegyzőkönyvében.

Nevelői jellemzése alapján ugyanis rengeteg probléma volt vele, ezért egyre szigorúbb feltételek között működő csoportokba tették. A 3-as, úgynevezett speciális csoportban már jobban be tudott illeszkedni, a nála gyengébbeket bántalmazta, azonban a karakteresebb társak felé azonnal megnyilvánult a megfelelési szándéka.

Agresszív, rongáló magatartást tanúsított: széket, asztalt, polcokat, ajtóüveget is megrongált, gyakorlatilag tönkretette a gumiszobát, amiben több milliós kárt okozott. Többször volt öngyilkossági kísérlete. Az volt a célja, hogy orvosi megfigyelésre szállítsák, ahonnan meg tud szökni.

Az iratok kitértek arra, időközben egyre erősebben állt ellen nevelőinek, félelmet keltett az intézet dolgozóiban, megnehezítette feladatuk ellátását. Mint elhangzott, csak markáns felnőtt kontroll mellett tartja be minimális szinten az előírásokat. Folyamatban lévő ügye miatt egy év börtön vár rá, miután elhagyja a javítóintézetet, ahol néhány év alatt összesen 61 esetben indult ellene eljárás verekedés, rongálás és szabályszegés miatt. Ezeket alátámasztja a pszichológiai vélemény is.

A tárgyalás októberben folytatódik a tanúk, többek közt az intézmény vezetői, dolgozóinak a meghallgatásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában