Műszaki hiba

2024.07.24. 07:00

Ez is a kánikula miatt lenne? Sorra gyulladtak ki az autók Hajdú-Biharban

Az év első felében 17 gépjármű kapott lángra Hajdú-Biharban, ebből több júliusban. Volt, hogy menetközben keletkezett a tűz, de garázsban vagy parkolóban kigyulladt autó is okozott már problémát.

Hajnal László

Ha van hajmeresztő jelenet, amit senki sem szeretne átélni, az az, amikor vezetés közben kedvenc dalunka hallgatva egyszer csak lángra kap a drágán vásárolt, esetleg még ki sem fizetett autónk. Habár nem tartozik a mindennapi félelmek közé, a kigyulladt autó túlzottan ritkának sem nevezhető jelenség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információja szerint a hazánkban keletkezett gépjárműtüzek száma évről évre nő, míg 2019-ben országosan 551, 2022-ben 643 személyautó gyulladt ki.

AUTÓTŰZ, EBEs, kigyulladt autó,
Évente országosan több száz kigyulladt autóhoz vonulnak a tűzoltók Magyarországon
Forrás: Illusztráció / Napló-archív 

Hajdú-Biharban az elmúlt hetekben többször is olvashattunk autótüzekről, júniusban például egyetlen nap alatt két autó is lángra kapott a vármegyében, egy Újlétán, egy pedig Berettyóújfalu közelében. Legutóbb július 21-én, vasárnap égett teljes terjedelmében egy segédmotor Debrecenben, a Hatvan utcán. Egy héttel korábban pedig a Thomas Mann utcán kapott lángra egy mozgásban lévő személygépkocsi, melynek sofőrje szabályszerűen sokkot kapott látva, hogy porig ég autója. Ugyancsak ebben a hónapban Létavértesen egy garázsban parkoló autó égett ki.

Bár nem Hajdú-Biharban történt, azonban hajmeresztő látvány lehetett néhány nappal később az M0-son, Csömör környékén szintén menet közben kigyulladó autó, mely lángolva gurult az autópályán a sávok között, miután a sofőr elhagyta a járművet. Mindez egyetlen hónap alatt történt. Persze mondhatnánk, hogy a tartós kánikula miatt nem csoda, hogy sorban gyulladnak ki az autók, azonban nem feltétlenül a forróság okozza a tüzet, ráadásul 2022 decemberében is hasonló tendencia volt megfigyelhető, a hideg idő ellenére több jármű is lángra kapott.

Valóban több a kigyulladt autó? 

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője cikkünk megírásakor a Haonnak elmondta, 

2024-ben július 23-ig 17 esetben vonultak kigyulladt járművekhez a vármegyei tűzoltók, míg a tavalyi évben 23 hasonló eset fordult elő.

Mint fogalmazott, Hajdú-Biharban csökkenő tendenciáról beszélhetünk, ugyanis 2022-ben 31 esetben kapott lángra gépjármű. Megemlítette, a nyári időszakban a mezőgazdasági gépekben keletkezett tűz miatt némileg sűrűbben riasztják őket.

Mitől gyulladhat ki egy autó?

A legtöbb esetben elektromos meghibásodás okozza a tüzet, mely főleg a jármű műszaki állapota miatt következik be, ütközéskor csak ritkán gyulladnak ki az autók. De ugyanígy lehet a kiváltó ok egy rövidzárlat, az akkumulátor meghibásodása, az elektromos kábelek vagy egy üzemanyag ellátó rendszer vezetékének sérülése is

 – mondta a szóvivő.

A tűzoltó főhadnagy hozzátette, előfordul, hogy a műszaki hibán túl emberi tényező is előidézheti a tragédiát. Gyakori, hogy dohányzás következtében keletkezik a tűz, mivel az ablakon kidobott égő csikket a szél visszafújja. Illetve a járműben hagyott tárgyak is generálhatnak tüzet. Egy öngyújtó könnyedén felrobbanhat, egy parfümös vagy italos üveg pedig a nagyítóhoz hasonlóan koncentrálja a fénysugarakat, magas hőt termelve egy éghető felületen.

Papp-Kunkli Nóra azt javasolja, ha a jármű vezetése közben füstöt látunk vagy égett szagot érzünk, húzódjunk le, állítsuk le a gyújtást, és az utasokkal együtt hagyjuk el a járművet. Amennyiben az utastérben keletkezett a tűz, és az autónkban található porral oltó készülék, kezdjük meg az oltást. 

Ha pedig a motortér ég, nem tanácsos belekezdeni az oltásba. Ha ugyanis felnyitjuk a motorháztetőt, a kiáramló forró levegő égési sérüléseket okozhat, a motorétbe áramló oxigén pedig gyorsíthatja az égést.

A Magyar Közút közzétette azt a videót, amelyen az M0-s autópályán a sávok között gurul a lángoló autó:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában