Súlyosbítanák az ítéletet

2024.08.29. 11:18

Belehalt az elhanyagoltságba az idős nő, Debrecenben ítélhetik el emiatt a rokonait

Jelentős súlyosítást indítványozott a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik nem gondozták idős és beteg hozzátartozójukat. Az idős nő halála emiatt következett be.

Haon.hu

Az Egri Törvényszék az áldozat lányát különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, míg unokáját és annak élettársát segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt ítélte el. Az emberölés miatt elítélt nővel szemben 10 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki. Az unokát és annak párját próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség augusztus 29-én kiadott közleményében.

Az ítélet szerint a 79 éves sértett 2019 őszén háztartási balesetet szenvedett, emiatt ágyhoz kötött, mozgás és önellátásra képtelen állapotba került. A vele együtt élő lánya tisztában volt édesanyja állapotával, ennek ellenére gondozását nem látta el. Az idős asszonyhoz sem orvosi, sem gondozói segítséget nem hívott, nem mozgatta, nem fürdette. A házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott. A sértettet rendszeresen látogatta az unokája és annak élettársa. Bár ők észlelték a házban uralkodó embertelen higiéniai állapotokat és tisztában voltak az idős nő mozgásképtelenségével, nem tettek semmit azon kívül, hogy felszólították a vádlottat anyja gondozására, illetve arra, hogy hívjon orvost. A több heti ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt sértetthez csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került, de az életét ekkor már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

Tudniuk kellett, hogy az idős nő halálához vezet

Az ítélet ellen a fegyházbüntetésre ítélt vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében élt jogorvoslattal, míg az ügyészség mindhárom vádlott terhére jelentős súlyosításért jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés mindhárom vádlott esetében indokolatlanul enyhe. A sértett szenvedését és folyamatosan romló állapotát látva a vádlottaknak fel kellett ismerniük, hogy az ápolás és orvosi segítségnyújtás heteken át történő elhanyagolása a sértett halálához vezethet. Mulasztásuk szándékos volt, annak következményeit előre láthatták, ennek ellenére a tőlük elvárható segítségnyújtást elmulasztották. A vádlottak büntetése az elkövetett cselekményük súlyával nem áll arányban, ezért a fellebbviteli főügyészség tettarányos, lényegesen súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta.

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában